„Zilele Ortodoxe Române” la Micherechi şi Concursul Internaţional de şah „Alexandru Hoţopan” la Gyula

Comunitatea ortodoxă românească din localitatea Micherechi, Ungaria, a sărbătorit în perioada 21-22 octombrie 2023 cea de-a patra ediție a „Zilelor Ortodoxe Române”, manifestări la care a participat şi consulul general al Romaniei la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni.
Evenimentul a debutat sâmbătă, 21 octombrie, cu un program pentru copii constând în rugăciune în biserică, prelucrarea unor povestiri biblice și pictarea de icoane pe sticlă. După-amiază, pr. prof. Constantin Necula, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, a susținut o conferință la Casa de Cultură „Gheorghe Dulău” din localitate. Prima zi a manifestărilor culturale și religioase s-a încheiat printr-un concert susținut de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Evenimentul a fost încununat duminică, 16 octombrie, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Micherechi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Eparhiei Caransebeșului. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele prof. Constantin Necula. La Sfânta Liturghie a luat parte un mare număr de credincioși, printre care Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Margareta Tat, primarul Comunei Micherechi , Alina Pădurean, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad (UAV), ş.a. Comuna Micherechi este singura comună din Ungaria majortitar românească. Comunitatea ortodoxă română din Micherechi a luat ființă odată cu întemeierea actualei comune, în perioada 1758-1768. https://www.youtube.com/watch?v=PVujGBgZ9V4

La sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria din Gyula, s-a desfăşurat în data de 21 septembrie 2023, a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional de şah „Alexandru Hoţopan”. La competiţie au participat 42 de concurenţi, din Ungaria și România, la diverse categorii de vârstă. Consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a participat la manifestare, salutând în cuvântul său organizatorii şi participanţii.
Consulatul General al României la Gyula a sprijinit organizarea acestei competiţii, care a devenit o manifestare tradiţională în calendarul comunităţii româneşti din Ungaria. Promotorul acestei manifestări este Ioan Cozma, român originar din Gyula, membru al Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), profesor, şahist, membru al coralei „Pro Musica”, preşedinte al “Asociaţiei Şahiştilor Români din Ungaria” , director al Școlii Generale și Grădiniței din Săcal (Korosszakal), jud. Hajdu-Bihor. La manifestare au adresat cuvinte de salut Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Alina Pădurean, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad (UAV) şi Dumitru Cozma, reprezentant al Palatului Copiilor din Arad.La eveniment au luat parte alți lideri ai comunităţii româneşti, părinţi, profesori, jurnaliști, etc. Concursul, care este deja o manifestare sportivă de tradiţie, poartă numele regretatului Alexandru Hoţopan, fost jurnalist, redactor-şef al revistei „Foaia românească” între anii 1970–1990, mare iubitor al şahului, care vreme de mai mulţi ani a organizat numeroase competiţii de şah pentru românii din Ungaria. Cei 42 de concurenţi au fost răsplătiţi cu diplome şi medalii, iar învingătorii categoriilor aflate în concurs au primit trofee, cadouri şi premii.