Consumul de droguri în rândul copiilor şi tinerilor înregistrează creşteri alarmante

Realizator: Ciprian Sasu – Consumul de droguri în rândul copiilor şi tinerilor înregistrează creşteri alarmante în ţara noastră, iar autorităţile şi specialiştii în psihoterapie caută soluţii de combatere a acestui flagel. Astfel, în cadrul primei ediţii a Galei Sănătăţii Mintale, care a avut loc ieri, au fost lansate o campanie naţională de conştientizare şi prevenire a adicţiilor, care se va derula în şcoli şi licee, precum şi o aplicaţie de informare cu privire la pericolul reprezentat de consumul de substanţe.

Reporter: Nicoleta Stoian – Campania antidrog lansată de Asociația de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală de Grup va începe luna viitoare în 20 de licee cu grad ridicat de risc din București. Potrivit președintelui asociației, Malvina Roșu, proiectul se va desfășura atât fizic, în 20 de orașe din țară, cât și în mediul online, pe toate canalele de social media. De asemenea, ministrul familiei, Natalia Intotero, a anunțat lansarea unei aplicații de informare despre pericolul drogurilor.

Natalia Intotero: Ne propunem o aplicație care să conțină măsuri de prevenție privind toate aspectele legate de stoparea consumului de droguri și alte substanțe dăunătoare sănătății pentru minori, tineri și nu numai. De asemenea, această aplicație dorim să fie o sursă de informare de la instituțiile abilitate, atât în rândul tinerilor, cât și în rândul adulților. Foarte important – conștientizarea părinților, a bunicilor în ceea ce privește creșterea acestui consum în rândul tinerilor și până la urmă ceea ce decurge mai departe: deteriorare a stării de bine a întregii familii și probleme pe zona de sănătate mintală.

Reporter: Cea mai recentă statistică privind consumul de droguri în România arată că, în 2021, aproape 20% dintre cetățenii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani consumaseră cel puțin un tip de drog, iar cea mai mică vârstă declarată la care s-a început consumul de droguri este 13 ani. Se estimează că în 2019, la nivelul Uniunii Europene, s-au înregistrat peste 5.000 de decese prin supradoză de droguri./geftene/csimion

RADOR RADIO ROMÂNIA – 24 octombrie