Comisia Europeană a adoptat câteva măsuri pentru a evita epuizarea stocurilor de medicamente în această iarnă

Comisia Europeană a adoptat câteva măsuri pentru a evita epuizarea stocurilor de medicamente în această iarnă.

Comisia vrea ca pentru anul viitor să pună la punct un mecanism care să stimuleze diversificarea aprovizionării, dar și modernizarea producției, ceea ce, potrivit corespondentului RRA la Bruxelles, ar putea fi baza noii legislații pentru medicamente critice. Bogdan Isopescu relatează.

Reporter: Criza antibioticelor din iarna trecută este motivul pentru care Comisia Europeană vrea să securizeze lanțul aprovizionării în spațiul comunitar, în special pentru medicamentele considerate critice. Lista medicamentelor din acest moment a fost întocmită de Autoritatea Europeană pentru Urgențe Medicale împreună cu Agenția Europeană pentru Medicamente și cuprinde, spre exemplu, antibiotice care ar putea fi epuizate pe timp de iarnă.

Prima măsură este lansarea mecanismului european de solidaritate în domeniul medicamentelor. Statele membre pot colabora în interiorul acestui mecanism, solicitând livrarea unor medicamente dintr-un stoc al unei țări către o alta în momente critice.

Un al doilea instrument este lista medicamentelor critice care va fi gata până la sfârșitul anului. Odată întocmită, instituțiile europene vor securiza lanțul de aprovizionare pentru medicamentele incluse.

Un alt instrument de posibilitatea statelor membre să flexibilizeze reglementările interne pentru ca anumite medicamente să ajungă mai repede la pacienți. Este vorba de autorizări mai rapide pentru un medicament anume sau alternativele sale. În aprilie 2024, Comisia își propune să comunice metodele eficiente de flexibilizare a procedurilor.

În fine, pentru iarna următoare, Comisia pregătește și procedura pentru achiziții comune de medicamente, în special antibiotice sau alte tratamente pentru virusuri respiratorii./ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 octombrie