România la UNESCO: Mircea Cantor între Alberto Giacometti și Pablo Picasso

 În cadrul marcării a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, azi, 24 octombrie 2023, chiar de Ziua Națiunilor Unite, a avut loc, la sediul organizației, ceremonia de inaugurare a donației făcute UNESCO, de către țara noastră, a tapiseriei “Airplanes and angels” (Avioane și îngeri) a cunoscutului artist plastic Mircea Cantor. Evenimentul a marcat o premieră pentru România, fiind prima donație românească de artă, în 67 de ani, care este expusă permanent în Holul principal al UNESCO, în vecinătatea unor opere emblematice ale artei contemporane mondiale, precum «Căderea lui Icar» a lui Pablo Picasso sau «Omul care merge» al lui Alberto Giacometti.

Ceremonia s-a bucurat de prezența directorului general al UNESCO Audrey Azoulay, a șefului Cancelariei Prim-Ministrului României, cu rang de ministru, Alexandru-Mihai Ghigiu, a secretarului de stat în MAE român Janina Sitaru, precum și a artistului. Au luat parte la inaugurare numeroși șefi și reprezentanți ai Delegațiilor permanente acreditate pe lângă UNESCO, alături de distinși membri ai cercurilor cultural-artistice franceze și ai comunității românești..

În intervenția sa, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a spus: “Este o mândrie pentru Organizația noastră să-și vadă îmbogățită colecția de opere de artă cu o lucrare a lui Mircea Cantor. Această tapiserie reprezintă angajamentul comun al UNESCO și al României de a susține creația artistică, dar și de a păstra valorile tradiționale. Această piesă are la bază de fapt tehnicile tradiționale de realizare a scoarței, element înscris în Lista Patrimoniul Imaterial al UNESCO din 2016”.

La rândul său, șeful Cancelariei Prim-Ministrului României, Alexandru-Mihai Ghigiu, a declarat : ”Donația vine ca un semn de apreciere pentru UNESCO și de recunoaștere a rolului său în promovarea cooperării și în păstrarea valorilor umanității. Reafirm angajamentul țării noastre față de valorile și obiectivele acestei organizații, precum și disponibilitatea noastră de a continua să lucrăm îndeaproape. Împreună putem promova multilateralismul și contribui la construirea unui viitor sustenabil pentru generațiile următoare”.

Secretarul de stat Janina Sitaru s-a referit la ”semnificația donației, ca recunoaștere a importanței centrale a UNESCO în actuala arhitectură de cooperare multilaterală, într-un context global complicat. De asemenea, aceasta reprezintă și expresia atașamentului României față de valorile multilateralismului, concretizată inclusiv în creșterea profilului său în cadrul UNESCO, ca parte activă a inițiativelor ambițioase ale organizației, în domenii de relevanță majoră, așa cum este protejarea patrimoniului cultural”.

Pentru delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar Simona-Mirela Miculescu, ”Această premieră este un moment extraordinar, chiar istoric pentru Delegația noastră permanentă, să vedem această operă de artă românească expusă în acest spațiu care va face mereu vizibilă țara noastră, nu doar în ochii reprezentanților oficiali ai statelor, ci și ai marelui public ce vizitează sediul UNESCO, vorbind lumii despre pace, dar și despre simbioza artei moderne cu cea tradițională”.

”Zborul! L-am descoperit în copilărie în basmul cu Pasărea măiastră, această pasăre fermecată care l-a inspirat pe Brâncuși în  îndrăznețele sale sculpturi. Apoi zborul m-a urmărit prin figurile lui Aurel Vlaicu și Traian Vuia – pionieri ai aviației, contemporani cu frații Wright și cu Blériot. Și, desigur, Henri Coandă cu motorul său cu reacție,  fără de care avioanele nu ar zbura azi! Apoi acest zbor încremenit al tuturor acelor ființe cu culori din altă lume, care populează frescele mănăstirilor din Nordul României, din Bucovina”, a spus artistul în încheierea ceremoniei, vorbind despre geneza operei sale.

Mircea Cantor este unul din cei mai renumiți și apreciați artiști plastici contemporani. Operele sale, de o mare originalitate și modernitate, ancorate, în același timp, în tradițiile ancestrale românești, sunt prezente în colecțiile unor muzee prestigioase din întreaga lume, precum Musée national d’art moderne, Centre Pompidou, Fondation Louis Vuitton din Paris, MoMA – New York, Museo Reina Sofia – Madrid,Walker Art Center – Minneapolis, Rennie Collection – Vancouver, Castello di Rivoli –   Torino, și multe altele.