EURACTIV: Potrivit unui raport, până în anul 2050 România va trebui să investească 3% din PIB în vederea dezvoltării sectorului său energetic fără dioxid de carbon

Potrivit unui Raport pe țări al Băncii Mondiale cu privire la climă și la dezvoltarea pe viitor a României (RTCD), dezvăluit marți, cu ocazia unei conferințe legate de schimbareai climei, până în anul 2050, sunt necesare niște investiții substanțiale – reprezentând aproximativ 3% din PIB-ul țării – în vederea dezvoltării sectorului energetic fără dioxid de carbon din România

EURACTIV (Belgia), 25 octombrie 2023 – Potrivit unui raport, România este pe cale să-și atingă obiectivul prevăzut pentru anul 2030 în vederea reducerii cu 55% a emisiilor de gaze comparativ cu nivelul din 1990.
Cu toate astea, în pofida reducerii cu 53% a emisiilor sale de gaze în perioada 1990 – 2018, ca să se ajungă la o neutralizare până în anul 2050, sunt necesare demersuri politice și finanțări substanțiale.
„Pentru ca, până în anul 2050, să poată ajunge la emisii-zero până în anul 2050, România trebuie să pună în aplicare un masiv program de electrificare, înlocuind consumul de combustibil cu energie provenită din surse reciclabile”, subliniază Banca Mondială în raportul său.
Potrivit experților, ca să se ajungă la o asemenea neutralizare până în anul 2050, România nu trebuie doar să elimine carbonul din sectorul său energetic, ci trebuie totodată să se concentreze asupra unor schimbări în sistemul de transport al acesteia, optimizând folosirea resurselor de apă și investind capital uman și profesionalism.
În plus, România este extrem de vulnerabilă în fața pericoleelor reprezentate de schimbarea climei, în special în privința inundațiilor și a secetei. În același timp, emisiile de carbon la nivelul țării sunt relativ mari, cu o medie care o depășește cu 2,5% pe cea de la nivelul UE.
Cu ocazia unei conferințe pe tema schimbării cimei desfășurate la București, președintele Klaus Iohannis a declarat că, pentru cetățenii români, efectele schimbării climei devin tot mai grave.
El a subliniat necesitatea unei tranziții în materie de climă care să fie ”corectă, care să se facă la nivel general și totodată în concordanță cu creșterea economică”.

Romania should invest 3% of GDP until 2050 to develop decarbonised energy sector: report


Articol de Cătălina Mihai
Traducerea: Alexandru Danga