Sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, martir creștin din secolul al IV-lea. La București, pe Dealul Patriarhiei, continuă pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, și ale sfântului prăznuit astăzi, aduse din Grecia.
Reporter: Remus Rădulescu – Sfântul Dimitrie este unul dintre cei mai cunoscuți martiri creștini din primele secole. Era grec de neam și fiu al guvernatorului Tesalonicului. Dimitrie a ajuns și el guvernator, și din acea poziție s-a opus manifestărilor păgâne care aveau loc cu ocazia unor victorii ale armatei romane. A fost arestat și forțat să renunțe la creștinism, religie persecutată pentru că nu admitea cultul împăratului, obligatoriu în Imperiul Roman. Dimitrie n-a renunțat la credință, în ciuda torturilor, și a fost omorât. După moartea martirică s-a constatat că trupul său nu se descompune și atunci moaștele i-au fost așezate într-o biserică din Tesalonic, unde se găsesc și astăzi.
La Catedrala Patriarhală din București, mii de credincioși participă la pelerinajul tradițional de Sfântul Dumitru și au ocazia să se închine anul acesta și la o parte din moaștele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, aduse din Grecia. În baldachinul sfinților de pe Dealul Patriarhiei, alături de moaște se află și icoana Maicii Domnului Soumela, adusă tot din Grecia, o icoană foarte veche, atribuită evanghelistului Luca.
Realizator: Liturghia sărbătorii, oficiată în aer liber la Catedrala Patriarhală, va fi transmisă în direct la Radio România Cultural și la Antena Satelor, începând cu ora 10:00. Cu ocazia sărbătorii de mâine a Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, elevii și profesorii din Capitală vor avea zi liberă. Astfel, ei vor intra în vacanță de astăzi, după terminarea orelor. În celelalte județe, vacanța va începe de mâine. Cursurile vor fi reluate la data de 6 noiembrie./RADOR RADIO ROMÂNIA/cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 26 octombrie)

Sursa foto:Basilica.ro