Bolile cerebrovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România

Bolile cerebrovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România. În fiecare an, mai mult de 60.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral.

Astăzi este Ziua mondială de conștientizare a acestei afecțiuni, o zi în care specialiștii atrag atenția asupra importanței programelor de prevenție, diagnostic, tratament acut și reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical viețile a zeci de mii de români în fiecare an.

Reporter: Cristian Bâcâin – Anul acesta, Ministerul Sănătății a introdus un atestat de studii complementare care vizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenționale, precum tratamentul endovascular al AVC-ului.

Tot Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională actele normative pentru un nou program de acțiuni prioritare, prin care se va aloca finanțarea directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienților cu AVC în secțiile de specialitate. Anumite categorii de pacienți, care în prezent nu beneficiază de începerea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când creierul încă permite recuperarea funcțională, vor fi ajutați să-și recâștige mobilitatea și să-și îmbunătățească astfel calitatea vieții.

Ministerul Sănătății susține că Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare va mări accesul la prevenție și la tratament pentru pacienții cu AVC.

Comisiile de specialitate de cardiologie și neurologie din minister, împreună cu experți din cadrul societăților profesionale și societăților internaționale de profil, au lucrat la această strategie, aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică, se arată pe pagina de Facebook a instituției./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 29 octombrie