2023 október 30.

A közintézmények alkalmazásstopjára emlékeztet Ciolacu
Sürgősségi kormányrendelet tiltja a munkaerő-felvételt a közintézmények számára – emlékeztetett Marcel Ciolacu miniszterelnök, amikor arról kérdezték, hogy több polgármesteri hivatal is munkaerő-felvételbe kezdett.
A kormányfő meglátogatta a Nagyszeben-Piteşti autópálya Tigveni és Curtea de Argeş közötti szakaszának munkatelepét. Itt egyebek mellett arról faggatták az újságírók, miként kommentálja, hogy miután a kormány felelősséget vállalt a parlamentben a kiadáscsökkentő intézkedésekért, több polgármesteri hivatal is munkaerő-felvételbe kezdett. „Sajnálom, azt hiszem, eltérő információink vannak” – válaszolt a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a 34-es sürgősségi kormányrendelet tiltja a munkaerő-felvételt a közintézmények számára. „Az teljesen más kérdés, hogy esetleg áthelyezések történtek, de az alkalmazottak száma változatlan maradt” – tette hozzá Marcel Ciolacu. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.30)
Felépülnek az égési központok
Két év múlva elkészül Románia mindhárom új égési központja, ígéri Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. Emlékeztetett, hogy a közel kilenc éve húzódó projekt részeként a temesvári központ van a legelőrehaladottabb állapotban, a bukaresti intézeten is dolgoznak, de bízik abban, hogy év végéig a marosvásárhelyi központ építését is elkezdhetik. „Az elmúlt két évben újraindítottuk ezeket a projekteket, amelyek úgy tűntek, hogy már lemondtak róluk, de a munkálatok most haladnak, és 2025-ben elkészülnek” – mondta hétfőn, egy bukaresti esemény alkalmával. Hozzáfűzte, az építkezést követően a súlyos égési sérültek kezelésére 50-60 helyel bővül így az országban. Ugyanakkor ismét hangsúlyozta azt is, amit már korábban is hangoztatott, nevezetesen azt, hogy meglátása szerint a világon egyetlen ország sem képes annyi helyet biztosítani az égési sérültek számára, mint amennyire egy katasztrófa esetén szükség lehet. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.30)
Nyolc éve történt a 64 halálos áldozatot követelő Colectiv-tűzvész
A politikai osztálynak kötelessége mindent megtenni ahhoz, hogy a Colectiv-klubban nyolc évvel ezelőtt történtekhez hasonló tragédia ne forduljon elő többé – jelentette ki hétfőn a szenátus elnöke.
A 64 halálos áldozatot és 185 sérültet követelő Colectiv-tűzvész nyolcadik évfordulója alkalmából kiadott üzenetében Nicolae Ciucă rámutatott, az ügyben indított per lezárult, a bíróság megnevezte a vétkeseket és kiszabta rájuk a büntetést. „De sem a letöltendő börtönbüntetésről szóló ítéletek, sem az anyagi kártérítés nem tudja megszüntetni az áldozatok szenvedését. A teljes politikai osztálynak kötelessége mindent megtenni annak érdekében, hogy ilyen tragédiák többé ne forduljanak elő. Még sokat kell tenni ezért” – fogalmazott egy Facebook-bejegyzésben. Ciucă üdvözölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár égési sérülteket érintő kezdeményezését, amelynek értelmében ingyen bocsátanák a rendelkezésükre a gyógyulásukhoz szükséges alapvető gyógyászati segédeszközöket, egyszerűsítenék a pszichoterápiához és gyógytornához való hozzáférésüket, valamint a járóbeteg-szakrendelési eljárást. „Továbbra is a gyászoló családok és a sérültek mellett állunk, akiknek az élete azóta drámaian megváltozott. Egészséget és sok erőt kívánok minden érintettnek!” – zárta üzenetét Nicolae Ciucă. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.30)
Az Ahold Delhaize megvásárolja az egyik legnagyobb romániai kiskereskedelmi vállalatot
Az Ahold Delhaize megvásárolja az egyik legnagyobb romániai kiskereskedelmi vállalatot, a Profi Rom Foodot – tudatta a romániai gazdasági sajtó a holland-belga cég közleménye alapján.   A Profi Rom Food a Mid Europa Partners befektetési alap tulajdonában van. A cég január végén 1647 szupermarketet és kisboltot üzemeltetett Profi, Profi Super, Profi City és Profi Loco márkanevekkel, jelentős részük kisvárosokban és községekben található. Ez a legkiterjedtebb romániai kiskereskedelmi hálózat. Az Ahold Delhaize szintén jelen van a romániai piacon Mega Image Romania SRL nevű leányvállalata révén, 969 szupermarketet és kisboltot működtet Mega Image és Shop&Go márkanév alatt. A Mega Image eddigi terjeszkedése során a nagy vásárlóerejű nagyvárosokra koncentrált. Az Ahold Delhaize a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cége. A vállalat 414 ezer embernek ad munkát, és 7659 üzlete van Európában, az Amerikai Egyesült Államokban és Indonéziában. A tranzakció becsült értéke 1,3 milliárd euró. Az adásvételt még jóvá kell hagynia a versenyhivatalnak. Ha a tranzakció zöld utat kap, akkor a tulajdonoscsere 2024 végéig zárulhat le. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Andrei Demeny, RADOR