Guvernatorul BNR semnalează nivelul scăzut de educaţie financiară în rândul adulţilor din România

Realizator: Guvernatorul BNR semnalează nivelul scăzut de educaţie financiară în rândul adulţilor din România. La o dezbatere de specialitate care a abordat această temă, Mugur Isărescu a făcut trimitere la rezultate ale unor studii recente şi a explicat că persoanele care deţin cunoştinţe financiare de bază înţeleg mai bine evoluţiile economice şi măsurile luate de către autorităţi:

Mugur Isărescu: Majoritatea cetățenilor adulți din România au cunoștințe insuficiente în domeniul financiar. Este însă cunoscut că pentru funcționarea cât mai eficientă a mecanismelor economice, fiecare persoană activă ar trebui să dețină informații economico-financiare minime care să îi permită să-și gestioneze banii și riscurile asociate în mod responsabil, să cunoască modul de fncționare a economiei în general și a economiei naționale, economiei de piață în special. Înțelegerea unor concepte economice importante pentru fiecare cetățean activ, precum mecanismul inflației, ca să dau un exemplu, sau procesul de formare a dobânzilor – nu le scoate nimeni din coș – sunt o țintă intrinsecă a educației financiare, din punctul nostru de vedere.

Realizator: Mugur Isărescu a mai spus că BNR este interesată de folosirea oricărui instrument ce poate dezvolta atitudini şi comportamente sănătoase din punct de vedere economic în rândul populaţiei, dar în special în rândul tinerilor, transmite reporterul RRA, Iulian Olescu./lalexandrescu

RADOR RADIO ROMÂNIA – 30 octombrie