O nouă colecție pe site-ul eTeatru, dedicată împlinirii a 95 de ani de Radio România

RADOR RADIO ROMÂNIA (1 noiembrie) – Teatrul Național Radiofonic lansează, la www.eteatru.ro, o nouă colecţie de spectacole sonore, alcătuită cu prilejul aniversării, la 1 noiembrie 2023, a 95 de ani de Radio România. Vă oferim cu bucurie, de Ziua Radioului Naţional, cele mai bune montări radiofonice din toate timpurile, realizate după texte importante ale dramaturgiei naţionale şi universale, purtând semnături regizorale remarcabile şi jucate de marii noştri actori, care au colaborat în permanenţă cu Teatrul Naţional Radiofonic.
„RADIO ROMÂNIA 95. Spectacole de colecţie” adună, pe site-ul www.eteatru.ro, titluri reprezentative din 8 decenii de radiofonie teatrală, începând cu anii ’50 ai secolului trecut, de când datează cel mai vechi spectacol păstrat pe bandă de magnetofon: „Hagi Tudose” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, în regia lui Ion Şahighian, cu Nicolae Bălţăţeanu în rolul titular, înregistrare din anul 1951.
Teatrul radiofonic a devenit, fără îndoială, de-a lungul timpului, o instituţie culturală cu adevărat naţională, cu un prestigiu indiscutabil, aşa cum îi dorea Tudor Vianu în 1929. Bucurându-se de privilegiul de a fi teatrul cu numărul cel mai mare de actori, având posibilitatea de a-şi alcătui distribuţiile prin selectarea celor mai buni interpreţi ai scenei româneşti, Teatrul Naţional Radiofonic a realizat, în timp, un portofoliu impresionant de spectacole excepţionale.
Montările pe care vi le propunem au nu doar valoare istorică şi documentară, ci şi o inestimabilă valoare artistică, fiind ascultate cu aceeaşi bucurie proaspătă, la zeci de ani de când au fost realizate şi după repetate audieri. Producţiile contemporane completează nuanţat această sinteză a celor mai bune spectacole sonore şi se poate spune că, pe parcursul deceniilor, teatrul radiofonic s-a definit ca o artă cu legi de sine stătătoare, iar mijloacele de expresie proprii universului auditiv s-au reînnoit în permanenţă, în funcţie nu doar de modificarea tipului de sensibilitate estetică, ci şi de progresele tehnice ale radiofoniei. Astfel încât, se poate detecta o evoluţie din ce în ce mai sigură a artei teatrale sonore, spre rafinament şi cizelare a expresiei artistice, sub raportul arhitecturii şi al plasticii auditive.
Teatrul Naţional Radiofonic a reuşit, cu siguranţă, să-şi creeze propriile personalităţi şi să-şi contureze propriul drum artistic. Aici, au existat şi există autori redutabili de scenarii radiofonice, aici piesa românească şi-a găsit totdeauna locul în repertorii, aici actorii au putut juca marile roluri visate, în care nu fuseseră distribuiţi pe scenă – şi tot aici s-au format individualităţi regizorale de marcă, practicându-şi profesia cu dăruire, împlinindu-şi vocaţia de a crea din sunete o întreagă lume, cu o desăvârşită atenţie la puterea de pătrundere emoţională a cuvântului rostit.
La fel cum Teatrul Naţional Radiofonic are cele mai bogate posibilităţi de a-şi crea spectacolele, de a-şi alege textele dramatice şi actorii, el este, în acelaşi timp, şi teatrul cu cel mai mare număr de spectatori, cu un public eterogen, extrem de diversificat. Iar legătura aceasta indestructibilă a teatrului radiofonic cu publicul său reprezintă o dovadă în plus, a faptului că vocea conţine un potenţial uriaş: afectiv, intelectual, ludic, comic ori tragic… Şi în toate aceste decenii, teatrul radiofonic a reuşit să exploreze teritorii fascinante, atotcuprinzătoare, să înglobeze o gamă largă de idei, sentimente, emoţii, proiecţii în imaginar.
Aşadar, sărbătorim, la Teatrul Naţional Radiofonic, împlinirea a 95 de ani de Radio România, dăruind tot ce avem mai bun publicului nostru fidel. Şi ne dorim ca noua colecţie, postată pe site-ul www.eteatru.ro, să ofere o fericită complementaritate între valorile trecutului şi realizările actuale – şi unele, şi celelalte înfăptuite cu pasiune, talent şi imaginaţie creatoare. (RADOR RADIO ROMÂNIA – 1 noiembrie)

Domnica Ţundrea