Programul Rabla ar putea fi modificat

„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboş – Ministerul Mediului ia în calcul pentru viitoarele finanțări prin Programul Rabla să limiteze folosirea voucherelor obținute în urma casării autoturismelor vechi doar la achiziționarea de mașini fabricate în România. În ceea ce privește programul „Casa verde fotovoltaice”, blocat în prezent de o instanță din Oradea, ministrul Mircea Fechet a precizat că speră să nu se ajungă la lansarea unui nou apel de proiecte.
Reporter: Petruța Obrejan – Programul Rabla ar putea fi modificat, spunea ministrul mediului, Mircea Fechet, precizând că deja au fost discuții în sens cu reprezentanţii Aministrației Fondului de Mediu. Potrivit ministrului, unul dintre aspecte ar putea viza chiar valoarea maximă a unui autoturism care poate fi achiziționat cu asemenea vouchere.
Mircea Fechet: Va trebui să discutăm dacă mai cumpărăm mașini foarte scumpe cu voucherul Rabla sau nu. La fel cum este adevărat, nu pot să nu mă gândesc la cei doi producători de autoturisme din România, care sunt și foarte mari angajatori și care contribuie semnificativ la Produsul Intern Brut al României; și cred că atunci când discutăm despre aceste programe, finanțate din bugetul național, nu din alte surse, ar trebui să luăm în considerare și aceste interese naționale.
Reporter: În ceea ce privește programul „Casa verde fotovoltaice”, ministrul Mircea Fechet a afirmat că, momentan, acesta este suspendat de Curtea de Apel Oradea, însă se intenţionează găsirea cât mai repede a unor soluții pentru deblocarea lui.
Mircea Fechet: Mă aștept în următoarele zile să avem niște propuneri concrete, fie să așteptăm să ne judecăm, fie să reluăm cumva programul, fără a pune oamenii pe drumuri din nou. Cu alte cuvinte, toți cei care au aplicat deja să folosească documentele deja depuse și să reluăm cumva programul cu speranța că îl vom debloca, sau, ca ultimă soluție la care vreau să nu ajungem vreodată, este lansarea unui nou apel./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 noiembrie)