Aproape 462.000 de elevi iau burse de merit

Aproape 462.000 de elevi iau în acest moment burse de merit, după ce s-a decis ca acestea să fie acordate unui procent de 30 la sută din copiii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor.

Însă condiţiile în care elevii primesc burse ar putea fi modificate, după ce Ministerul Educaţiei a analizat cu ce medii se obţin cele de merit şi s-a constatat că printre beneficiari sunt şi copii cu rezultate foarte slabe, cu medii chiar mai mici de 5.

Ministrul Ligia Deca a subliniat că marea majoritate a burselor de merit sunt obţinute de elevi cu note mari:

Ligia Deca: Nu ne dorim să avem burse de merit care să fie acordate pentru medii sub baremul de trecere și trebuie să vedem dacă filosofia impune un prag de mediu sau pur și simplu vorbim despre o reseparare a burselor de studiu față de bursele de merit, sau pur și simplu le numim burse de progres educațional, cu un barem minim de medie, dar care să stimuleze exact asta: progresul școlar. Pentru că de asta avem nevoie, la un procent de 44% copii de 15 ani analfabeți funcțional.

Avem nevoie de o intervenție pe media de elev. Trebuie să creștem performanța medie. Analizăm care sunt cele mai bune soluții, nici noi nu ne dorim să avem burse de merit sub o medie minimă decentă, însă vorbim despre un procent de sub 2% din totalul burselor de merit care sunt în această situație. Peste 82% dintre burse se acordă peste media 8, peste 52% se acordă peste media 9,50./apostelnicu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie