În Sardinia a fost descoperit un depozit imens de monede din secolul al IV-lea

Ministerul Culturii din Italia a anunţat că pe coasta de nord-est a Sardiniei, în zona Arzachena, a fost descoperit un depozit bogat de follis, monede de bronz introduse în 294 d.Hr. odată cu reforma monetară a lui Dioclețian în Imperiul Roman și folosite apoi și de bizantini, datând din prima jumătate a secolului al IV-lea d.Hr. Potrivit unei prime estimări, făcută pe baza greutății totale a descoperirii, depozitul ar conţine între 30.000 și 50.000 de exemplare de monede mari de bronz, o cantitate superioară celei găsite în 2013 în Marea Britanie, la Seaton, într-un sit care conţinea 22.888 folii. Pe lângă monede, în depozit au mai fost identificate părţi de amfore de producție africană și, în număr mai mic, de producție orientală. Descoperea a fost făcută de un scafandru care, în timpul unei scufundări, a observat niște resturi metalice la adâncime mică, nu departe de coastă. A doua zi, unitatea arheologică subacvatică a Superintendenței pentru Arheologie, Arte Plastice și Peisaj din Sassari și Nuoro, împreună cu Carabinierii Unității de Protecție a Patrimoniului Cultural din Sardinia și Unitatea Subacvatică Carabinieri din Sardinia au efectuat o primă recunoaștere, în colaborare cu Unitatea de Scufundari a Carabinierilor din Cagliari și cea a Detașamentului de Pompieri Sassari, împreună cu Poliția de Stat, Poliția Financiară și Autoritățile Portuare.
Toate monedele găsite sunt într-o stare de conservare excepțională și rară. Doar 4 piese sunt deteriorate, deși încă lizibile. Contextul cronologic al monedelor se încadrează într-un interval de timp cuprins între 324 (moneda Licinius) și 340 d.Hr. Datare confirmată de prezența monedelor lui Constantin cel Mare și a tuturor celorlalți membri ai familiei prezenți ca cezari, dar mai ales de absența centenarilor, monede care au fost bătute începând cu anul 346 d.Hr. Grupul de follis recuperat provine din aproape toate monetăriile imperiului active în acea perioadă, cu excepția Antiohiei, Alexandriei și Cartaginei. (www.rainews.it- 4 noiembrie)
https://www.rainews.it/articoli/2023/11/archeologia-scoperto-in-sardegna-enorme-deposito-di-monete-del-iv-secolo-8fa131af-5e1b-4248-a01d-e9a821dbe41b.html
Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel

RADOR RADIO ROMÂNIA, 5 noiembrie