Benjamin Netanyahu pare să retracteze un comentariu în care a legat atacul Hamas de pe 7 octombrie de un protest al rezerviştilor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a părut să retracteze un comentariu pe care l-a făcut mai devreme, despre necesitatea de a verifica dacă un protest dinainte de război al rezerviștilor armatei ar fi contribuit la decizia Hamas de a comite atacul de luna trecută.

Postul Canal 12 și alte instituții de știri din Israel au relatat că dl Netanyahu a spus că ar putea fi nevoie să se examineze dacă protestele împotriva guvernului său care au durat luni de zile, inclusiv cele ale rezerviștilor care au spus că nu se vor mai prezenta dacă vor primi cereri de mobilizare, s-au adăugat la motivația Hamas de a lansa atacul din 7 octombrie care a dus la declanşarea actualului război.

Dar după reacțiile publice, Benjamin Netanyahu a afirmat într-o postare pe reţeaua socială X că Hamas a început un război „pentru că vrea să ne omoare pe toți, și nu din cauza vreunei dispute din interiorul nostru”. „Hamas a greșit – și, prin urmare, va fi eliminată. Numai împreună vom câștiga”, a adăugat dl Netanyahu.

Anterior, Benny Gantz, care s-a alăturat din opoziţie cabinetului de război al premierului Netanyahu, ca parte a unui guvern de urgență, a spus că Netanyahu trebuie să-și retragă acel comentariu. „A evita responsabilitatea și a arunca cu noroi în timpul războiului este o lovitură pentru țară”, a scris Gantz pe platforma de socializare X. Sâmbătă, mai mulţi protestatari s-au adunat în fața reședinței dlui Netanyahu, scandând „La închisoare, acum!” într-o manifestare publică de furie față de eșecurile care au dus la atacul mortal de luna trecută al militanţilor Hamas asupra comunităților israeliene din jurul Fâșiei Gaza.

Protestul, care a coincis cu un sondaj care arată că peste trei sferturi dintre israelieni cred că Benjamin Netanyahu ar trebui să demisioneze, a subliniat furia publică în creștere față de liderii politici și de securitate./opopescu/lalexandrescu

REUTERS – 6 noiembrie