Persoanele care cresc porci în propriile gospodării pot să-i valorifice în perioada sărbătorii de Crăciun

Realizator: Cristina Grecu – Persoanele fizice care cresc porci în propriile gospodării vor putea să-i valorifice în perioada sărbătorii de Crăciun, a transmis astăzi ministrul agriculturii, Florin Barbu, pe fondul temerilor oamenilor că normele recente emise de Autoritatea Sanitar Veterinară îi va împiedica să facă asta. Ministrul a explicat că vânzarea produselor din carne de porc se va face cu aviz de la medicul veterinar, din care să reiasă că animalele nu au pestă porcină.
Florin Barbu: Orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult de atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de către medicii concesionari. Este gratuit acest serviciu, inclusiv medicamentația și prestările de servicii sunt gratuite în România pentru persoanele fizice.
Realizator: Ministrul agriculturii a avut astăzi, de dimineață, o ședință urgentă cu reprezentanții ANSVSA pentru a clarifica normele de aplicare la legea porcului. În contextul eforturilor de combatere a pestei porcine africane, Agenția Sanitar Veterinară a stabilit recent o serie de reguli pentru vânzarea cărnii de porc din gospodăriile țărănești, potrivit cărora animalele trebuie să figureze în Registrul Agricol și să fie monitorizate de medicii veterinari. În caz contrar, persoanele fizice trebuie să se limiteze doar la consumul propriu./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 noiembrie)