Pilonul doi de pensii are un rol important în economie şi în piaţa de capital (Radu Crăciun)

Realizator: Mihaela Enache – Pilonul doi de pensii are în administrare 117 miliarde de lei active nete de la 4.100.000 de români participanţi activi. Potrivit specialiştilor în domeniu, fondurile de pensii private obligatorii au performat substanţial pentru inflaţie, în pofida crizelor financiare şi a deciziilor politice. Aşadar, pilonul doi are un rol important în economie şi în piaţa de capital, a explicat Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensii Private din România:
Radu Crăciun: Peste 90% din bani sunt investiți în România prin titluri de stat, prin Bursa de Valori. Profilul de risc este mediu spre scăzut, 72% alocare în obligațiuni, 28% acțiuni și alte active, deținem în jur de 10% din datoria publică a României, deținem 35%-40% din free float-ul Bursei și asigurăm 25%-30% din lichiditate și cifrele sunt duble față de acum cinci ani.
Realizator: Radu Crăciun a mai spus că prioritățile administratorilor de fonduri aferente pilonului doi de pensii sunt creșterea contribuției, revenirea la contribuții obligatorii pentru un milion de români care sunt exceptați de la plata acestora, precum angajații din agricultură, construcții sau IT, dar și diversificarea orizontului investițional. Declarația a avut loc în contextul aniversării a 15 ani de la înființare a pilonului doi de pensii private obligatorii în România, în cadrul unui eveniment de specialitate organizat la Banca Națională, a transmis reporterul Diana Surdu./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 noiembrie)