Studiu – Plata facturilor la energie este o povară pentru mai bine de 20% din gospodăriile din ţară

Plata facturilor la energie este o povară pentru mai bine de 20 la sută din gospodăriile din ţară. Un studiu prezentat astăzi arată că o dată cu creşterea preţurilor la curent, aceste gospodării coboară sub pragul sărăciei.

Reporter: Iulian Olescu – Peste 37% dintre gospodăriile din România cheltuie mai mult de 10 procente din veniturile disponibile pe facturile la energie, relevă un studiu realizat sub egida Observatorului Român al Sărăciei Energetice și care se referă la impactul creșterii prețurilor energiei din sezonul rece 2021-2022.

Președintele Centrului pentru Studiul Democrației, George Jiglău: 21% dintre gospodăriile din România, după ce își plătesc factura la energie, coboară sub pragul de sărăcie. Indicatorul s-a dublat. În mod evident, este un impact foarte mare la nivel de buget al gospodăriei, adică trebuie să prioritizeze energia, dar făcând asta trebuie să tai masiv din cheltuielile pentru alte nevoi pe care le am în gospodăria mea.

Reporter: Studiul mai arată că, deși măsurile de plafonare-compensare au avut un rol important în sprijinirea populației, trebuie gândite măsuri și strategii care să pună accent pe sprijinirea categoriilor vulnerabile. /lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 9 noiembrie