Primul transplant de ochi uman întreg, efectuat la New York

Primul transplant al unui ochi uman întreg a fost efectuat la New York. Operația, efectuată în urmă cu șase luni în timpul unui transplant parțial de față, pare să fi decurs bine, conform medicilor care au realizat-o. „Faptul că am transplantat un ochi este un pas uriaș înainte, este ceva la care medicii s-au gândit de secole, dar care nu fusese efectuat niciodată”, a spus Eduardo Rodriguez, medicul care conduce echipa care a efectuat operația. Intervenția a durat 21 de ore. Destinatarul transplantului a fost Aaron James, un veteran din Arkansas care a supraviețuit unui accident la locul de muncă.
Operația pentru transplantul parțial de față și al întregului ochi a necesitat ajutorul a 140 de chirurgi. Ochiul transplantat prezintă semnale „remarcabile” de sănătate bună, dar Aaron James încă nu poate vedea. James speră că, în timp, vederea îi va reveni și că intervenția chirurgicală inovatoare la care a fost supus, va ajuta medicina de transplant.
„Este cea mai mare speranță a mea. Dacă voi reuși să văd, va fi fantastic. Dacă operația va deschide calea către o nouă cale în domeniul medical, sunt complet în favoarea acestui lucru”, a declarat James pentru CNN, pentru care soția sa Meagan a povestit despre tragedia accidentului. Femeia se dusese să-și ia fiica de la școală, când a primit un telefon de la un număr necunoscut: a răspuns și a reușit să înțeleagă doar câteva cuvinte – „Aaron”, „accident”, „grav”. Meagan a primit, apoi, un al doilea telefon de la un medic, care i-a spus despre accidentul soțului ei și despre starea sa de sănătate. Femeia l-a întrebat pe medic dacă își va reveni, iar el i-a spus: „Singurul lucru pe care vi-l pot promite este că nu va muri înainte să sosiți”. (www.ansa.it – 10 noiembrie 2023)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (10 noiembrie)