România a marcat pe 11 noiembrie Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

România a marcat ieri Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, prin ceremonii militară și religioase desfășurate în întreaga țară. Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru semnificația ei dublă: intrarea în vigoare în noiembrie 1918 a armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial, eveniment care a creat condițiile realizării Marii Uniri de la 1 decembrie 1918; al doilea element este legat de faptul că, pe 11 noiembrie 2003 a căzut la datorie sublocotenentul Iosif Silviu Fogăraș, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan. Prezent ieri la ceremonia organizată în Capitală în fața Monumentului Eroilor căzuți în teatrele de operații, sergentul major Eugen Negoiță, care a fost în misiuni în Bosnia și Herțegovina și Afganistan, a mulțumit în numele colegilor săi pentru recunoștința arătată.
Eugen Negoiţă: Pentru noi, ziua Veteranilor din teatrele de operațiile este o zi de recunoaștere a meritelor celor care și-au respectat jurământul militar până la capăt, punându-și țara datoria și sentimentul de camaraderie mai presus de propria ființă.
Realizator: În perioada 1996 – 2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operații, iar alți peste 200 au fost răniți./RADOR RADIO ROMÂNIA/dstanesc