Trebuie făcută o diferenţă între Hamas şi poporul palestinian (Antonio Guterres)

Emisiunea: „GPS” – Realizator: Fareed Zakaria – „Un cimitir pentru copii” – aşa este descrisă Gaza de invitatul meu, secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Este unul dintre oficialii ONU care au tras un semnal de alarmă în ce priveşte criza umanitară din Gaza, pe care coordonatorul ONU pentru drepturile omului [Volker Türk] a numit-o „un coşmar în desfăşurare”. Şeful Agenţiei pentru Asistenţă [Philippe Lazzarini] a spus că „iadul s-a instalat acolo”, iar liderul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) [Tedros Adhanom Gebreyesus] a spus vineri Consiliului de Securitate al ONU că în Fâşia Gaza „nimeni nu este în siguranţă nicăieri”. Deci, ce poate face ONU pentru a opri această situaţie? Mulţumesc, domnule secretar general, că sunteţi alături de noi.
Antonio Guterres: Mă bucur că mă aflu aici.
Realizator: Daţi voie pentru început să spun că „Bibi” Netanyahu, premierul Israelului, tocmai a fost la CNN şi a spus, citez: „Aş vrea să văd ONU, să îl văd pe secretarul general, care acuză Israelul, că îi acuză pe aceşti sălbatici să se supună legii internaţionale, pentru că Israelul luptă conform legii internaţionale”. Care este răspunsul dvs.?
Antonio Guterres: Pur şi simplu nu este adevărat. Ce vreau să spun: când eşti în ONU şi te confrunţi cu o situaţie îngrozitoare şi amestecată, trebuie să rămâi fidel principiilor. Încă de la început am condamnat Hamas. Ce a făcut Hamas este îngrozitor: atacuri teroriste, măcelărirea femeilor şi a copiilor. Şi am fost foarte limpede în condamnarea Hamas. Dar este un principiu de bază că Hamas nu este poporul palestinian şi trebuie să fim capabili să distingem între Hamas şi poporul palestinian. Făcând asta, nu poţi folosi acele scene oribile ca motiv pentru pedepsirea colectivă a poporului palestinian”./mbaciu/ilapadat

 

CNN INTERNATIONAL (12 noiembrie)