„Flori, fete și băieți” – un modul educațional derulat de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă în sectorul 2

În cinci dintre școlile Sectorului 2 un proiect cultural și educațional cu totul special a luat naștere, aducând bucurie și educație copiilor de toate vârstele. „Flori, fete și băieți – modul educațional pentru elevi” este o incursiune captivantă în universul copilăriei, oferind o combinație unică de spectacole de teatru și ateliere creativ-educative. Cu o abordare inovatoare și plină de entuziasm, acest proiect a cucerit inimile atât ale copiilor, cât și ale adulților din școlile partenere ale proiectului.

Spectacolul „În față la O12”

„În față la O12” este un spectacol de teatru scris și regizat de Oana Răsuceanu. Spectacolul surprinde modul în care patru copii își petrec vacanța de vară jucându-se în fața blocului O12. Acești copii, aparținând generației cu cheia la gât, sunt interpretați de minunații actori Adina Andrei Lucaciu, Irina Velcescu, Andrei Barbu și Rareș Florin Stoica; care reușesc să redea cu măiestrie spiritul jocurilor copilăriei anilor ’90. De-a lungul spectacolului, jocuri precum Rațele și Vânătorii, Elasticul, Frunza, 1, 2, 3 la perete stai!, Cornete, Flori, fete și băieți, Mațele încurcate, Oracolul și Țările prind viață sub ochii publicului, aducând în prim-plan amintirile nostalgice ale unei întregi generații.

Fiecare joc în parte este prezentat sub forma unei coregrafii stilizate, iar elementele de mișcare sunt create din gesturile și din atitudinile specifice jocurilor. Personajele surprind, de asemenea, gândurile și emoțiile specifice vârstei în monologuri pline de umor și înțelepciune. „În față la O12” își propune să apropie, astfel, două generații de copii complet diferite și să îmbine prezentul cu trecutul.

Atelierele creative

După spectacol, copiii (și adulții) au ocazia de a participa la ateliere creative ce completează experiența teatrală. Aceste ateliere le oferă copiilor oportunitatea de a explora și de a se exprima mai profund în legătură cu temele și ideile prezentate în spectacol. Așadar, copiii devin parte integrantă a povestirii și au ocazia de a-și dezvolta creativitatea și imaginația.

Fiecare atelier este condus de către profesioniști în domeniul educației non-formale pentru copii, actorii mai sus amintiți: Adina Andrei Lucaciu, Irina Velcescu, Andrei Barbu și Rareș Florin Stoica. Ei încurajează copiii în explorarea propriilor talente și gânduri și în dezvoltarea abilităților creative.

Impactul asupra comunității școlare din Sectorul 2

Prin intermediul spectacolelor de teatru și al atelierelor, proiectul „Flori, fete și băieți – modul educațional pentru elevi” a reușit să creeze, la școlile unde a avut ocazia să fie desfășurat până la acest moment, o legătură puternică între copii, părinți și toți cei care participă. Copiii învață să-și dezvolte imaginația și creativitatea, să comunice mai bine și să-și descopere propriile talente. În același timp, adulții împărtășesc bucuria copilăriei cu cei mici și devin parte a unei comunități școlare mai puternice și mai unite.

Proiectul „Flori, fete și băieți – modul educațional pentru elevi” a demonstrat până acum și continuă neîncetat să demonstreze că învățarea poate fi distractivă și educativă în același timp. Acesta reprezintă un exemplu minunat pentru îmbinarea culturii și a educației în scopul creării unei comunități școlare mai bogate și mai distractive. Acest proiect ACEA umple de bucurie participanții de toate vârstele.

În final, proiectul marca ACEA „Flori, fete și băieți – modul educațional pentru elevi” este mai mult decât un simplu proiect cultural și educațional. Este o călătorie în lumea minunată a copilăriei, care aduce bucurie, educație și conexiuni umane autentice. În fiecare zi de activități în cadrul acestui proiect, copiii și adulții din școlile partenere din Sectorul 2 redescoperă esența jocului și a creativității, îmbinând cultura și educația și creându-se experiențe și amintiri de preț!

„Flori, fete și băieți – modul educațional pentru elevi” este un proiect realizat de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA), cofinanțat de Primăria Sectorului 2, Municipiul București.