România face toate demersurile necesare pentru ca Republica Moldova și Ucraina să înceapă negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană

Realizator: Mihaela Mihai – România își dorește și face toate demersurile necesare pentru ca Republica Moldova și Ucraina să înceapă cât mai curând posibil negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană. După recomandarea făcută de Comisie săptămâna trecută, este nevoie acum de asigurarea unei unanimități la reuniunea de luna viitoare a șefilor de stat și de guvern din Uniune, iar Bucureștiul acționează în acest sens – spune la Radio România Actualități ministrul de externe, Luminița Odobescu.
Luminița Odobescu: Continuăm demersurile diplomatice în vederea obținerii unanimității necesare pentru a putea deschide negocierile de aderare cu cele două state până la sfârșitul acestui an. Semnalele sunt pozitive, încurajatoare și este foarte important să recunoaștem eforturile celor două state în ceea ce privește implementarea reformelor. Principalul mesaj politic pe care Uniunea Europeană trebuie să-l transmită în aceste zile este că nu este loc de ezitare, nu este loc de oboseală în sprijinul ferm și constant pe care trebuie să îl acordăm în continuare Ucrainei, în special având în vedere actualul context marcat de crize multiple.
Realizator: Ministrul de externe a mai spus că România este de acord și cu noi sancțiuni la adresa Moscovei.
Luminița Odobescu: Este foarte important ca Uniunea Europeană să mențină presiunea asupra Rusiei și, în context, am exprimat sprijinul României pentru adoptarea celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni înainte de finalul acestui an.
Realizator: Luminița Odobescu a participat luni, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor de externe din Uniunea Europeană./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 13 noiembrie)