Materiile prime critice: garantarea unor lanțuri de aprovizionare sigure și durabile pentru viitorul verde al UE

Parlamentul și Consiliul European au ajuns la un acord final asupra Legii pentru materiale critice, prin care executivul comunitar încearcă să securizeze lanțul de aprovizionare al industriei cu materiale pentru dezvoltarea tehnologiilor noi, prietenoase cu mediul.

Una dintre prevederi se referă la încurajarea investițiilor în proiecte miniere pentru acest tip de materiale. Conform Institutului de Geologie din România, țara noastră este pe locul trei în Uniunea Europeană în privința resurselor de materiale critice. Cu detalii, Bogdan Isopescu.

Reporter: Litiu, Wolfram, Cobalt, Magneziu sau Tungsten sunt printre cele 34 de materiale critice care apar pe lista Comisiei Europene, materiale pentru care Europa depinde în mare măsură de import, în special din China. Uniunea Europeană vrea să caute nu doar alte surse de furnizare, dar și să impulsioneze extragerea acestora de pe continent. Ținta este ca, până în 2030, Uniunea Europeană să extragă de pe teritoriul ei măcar 10 procente din necesar, să proceseze un minimum de 40% și să recicleze cel puțin 25% din consumul anual.

Conform Legii materialelor critice, statele membre au acum instrumentele pentru a încuraja proiectele de diversificare a furnizării din state terțe, însă dependența de un singur astfel de parteneri, cum este China, trebuie să scadă de la 90% cum este cazul acum, la 65% până în 2030, iar Comisia Europeană tocmai a semnat diverse înțelegeri pentru ca statele membre să poată colabora cu America Latină, spre exemplu, bogată în astfel de resurse.

Dincolo de importul de materiale critice, statele membre vor avea resurse pentru cercetări geologice care să arate potențialul proiectelor miniere din subsolul propriu. Pentru a fluidiza birocrația, statele membre trebuie, de asemenea, să înființeze un singur punct de contact pentru centralizarea datelor și pentru coordonarea proiectelor. Pe de altă parte, industria este obligată să facă proiecții privind necesarul de materiale critice, proiecții care în final vor fi centralizate de Comisia Europeană, cea care va prezenta un raport peste trei ani./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 14 noiembrie