SCHENGENVISA INFO: Premierul român și cancelarul german discută, în Spania, despre aderarea României la Schengen

Sumar

Premierul României, Marcel Ciolacu, și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul continuu acordat de Germania (eforturilor) României de aderare la Spațiul Schengen
Cei doi au discutat despre provocările economice, sociale și geopolitice
Într-o întâlnire cu cancelarul federal german Olaf Scholz, în Spania, Ciolacu a evidențiat perspectivele comune asupra provocărilor europene

SCHENGENVISA INFO (Belgia), 14 noiembrie 2023 – Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a mulțumit Germaniei pentru sprijinul continuu acordat în privința aderării Bucureștiului la spațiul Schengen.
Comentariile sale au venit în timpul unei întâlniri pe care a avut-o cu cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, care a avut loc sâmbătă în Spania, relatează SchengenVisaInfo.com.
În cadrul întâlnirii, cei doi au discutat despre provocările economice, sociale și geopolitice la care sunt supuse în prezent țările europene, precum și despre aderarea României la zona de călătorie fără vize a UE.
Printr-o postare pe contul său de Facebook, Ciolacu a spus că Bucureștiul și Berlinul împărtășesc aceleași gânduri pentru Europa.
Am vorbit cu Olaf Scholz despre provocările economice, sociale și geopolitice cu care se confruntă întreaga Europă, despre dinamismul relației noastre bilaterale și despre aderarea României la spațiul Schengen. I-am mulțumit pentru sprijinul constant al Germaniei pentru dorința noastră legitimă de a face parte din acest spațiu! Prietenul la nevoie se cunoaște! – notează Ciolacu.
Aderarea României la zona Schengen a fost blocată, în decembrie anul trecut, de Austria, din cauza preocupărilor privind migrația ilegală, citate de autoritățile din această țară.
Refuzul continuu al Austriei privind aderarea României la Schengen a fost considerat recent o profundă nedreptate de către premierul României, care a spus că va cere programarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) în decembrie, pentru a discuta despre candidatura Bucureștiului la zona fără granițe Schengen.
În plus, Ciolacu a declarat pentru Bloomberg că țara sa ar putea lua în considerare decuplarea de Bulgaria dacă negocierile nu conduc la rezultate bune, în ciuda faptului că un astfel de proces este foarte dificil din punct de vedere tehnic.
Îmi este foarte greu să accept că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, chiar dacă este o țară neutră, în timp ce noi alocăm 2,5% din PIB pentru apărare – Marcel Ciolacu.
Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene vizează un vot în decembrie pentru a decide cu privire la aderarea României și Bulgariei la Schengen, în ciuda faptului că autoritățile austriece au subliniat că poziția lor continuă să rămână neschimbată în această problemă.
Spre deosebire de Austria, autoritățile din Germania și-au reiterat sprijinul pentru aderarea a ambelor țări balcanice la spațiul Schengen.
Luna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că acum este momentul ca țările din Balcanii de Vest să devină membre ale zonei Schengen.
Autor: Arta Desku

Romanian PM & German Chancellor Discuss Romania’s Schengen Accession in Spain


Traducerea: Cristina Zaharia/RADOR RADIO ROMÂNIA