Președintele american, Joe Biden, a anunțat că a convenit cu omologul său chinez, Xi Jinping, reluarea comunicării militare la nivel înalt

US President Joe Biden (R) and Chinese President Xi Jinping walk together after a meeting during the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Leaders' week in Woodside, California on November 15, 2023. - Biden and Xi will try to prevent the superpowers' rivalry spilling into conflict when they meet for the first time in a year at a high-stakes summit in San Francisco on Wednesday. With tensions soaring over issues including Taiwan, sanctions and trade, the leaders of the world's largest economies are expected to hold at least three hours of talks at the Filoli country estate on the city's outskirts. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)

„Radiojurnal” – Realizator: Președintele american, Joe Biden, a anunțat că a convenit cu omologul său chinez, Xi Jinping, reluarea comunicării militare la nivel înalt, întrerupt anul trecut de China din cauza problemei taiwaneze. Biden a susținut o conferință de presă la care Xi Jinping nu a luat parte, dar a calificat discuțiile purtate cu liderul chinez la San Francisco drept cele mai constructive și productive de până acum. Corespondentul RRA Doina Saiciuc transmite.
Reporter: /…/ a subliniat președintele Biden, la începutul convorbirilor de la San Francisco cu președintele Chinei, Xi Jinping. Trebuie să gestionăm responsabil competiția dintre țările noastre, a adăugat liderul de la Casa Albă.
Joe Biden: Trebuie să ne asigurăm că această competiție nu deviază către conflict.
Reporter: Preşedintele Xi a confirmat nevoia unei relații responsabile, pentru că, a spus el, relația dintre Statele Unite și China este „cea mai importantă relație bilaterală din lume”. Apoi, după patru ore de convorbiri, președintele Biden a declarat într-o conferință de presă că a avut una din cele mai productive întâlniri pe care le-a avut vreodată cu Xi Jinping. Cei doi lideri au ajuns la acorduri în arii-cheie, care includ restricționarea producerii ilicite de către companiile chinezești de substanțe din care se poate sintetiza fentanilul, drog care a ucis milioane de americani, preluarea comunicațiilor dintre cele două armate și angajarea într-un dialog interguvernamental în domeniul inteligenței artificiale. Biden a convenit cu Xi să mențină liniile de comunicații descrise.
Joe Biden: Ceea ce cred că este cel mai promițător este faptul că președintele Xi a ridicat o problemă cu care am fost total de acord. Dacă vreunul dintre noi are vreo îngrijorare în legătură cu ceva ce se întâmplă în relațiile noastre sau în regiune, vom pune mâna pe telefon și ne vom suna unul pe celălalt. Este un progres important.
Reporter: În ce privește conflictul dintre Israel și Hamas, președintele Biden a arătat că el se va încheia atunci când Hamas nu va mai avea capacitatea să-i ucidă și să-i atace pe israelieni./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (16 noiembrie)