România va încheia anul cu o încetinire semnificativă a economiei

„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – România va încheia anul cu o încetinire semnificativă a economiei, cu o creștere de doar 2,2% față de 4,6 în 2022 și, în același timp, deficitul bugetar va urca peste ținta asumată de guvern și ar urma să ajungă la 6,3% din Produsul Intern Brut. Acestea sunt date din previziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene, care, de altfel, a revizuit negativ perspectivele de creștere în tot spațiul comunitar. Transmite de la Bruxelles corespondentul RRA Bogdan Isopescu.
Reporter: Raportul Comisiei Europene pentru tot spațiul comunitar arată că economia europeană a pierdut în 2023 din impulsul de creștere pe fondul inflației, a cererii externe scăzute și a constrângerilor monetare. Creșterea economică pentru 2023 este revizuită negativ față de previziunile din primăvară – de la 1% la 0,6%.
Paolo Gentiloni, comisar european: Mă aștept ca anul viitor să înregistrăm o creștere economică modestă, pe măsură ce presiunea inflației se reduce și pe măsură ce piața forței de muncă rămâne stabilă. Mai mult, datorită planurilor de redresare și reziliență, mă aștept ca deficitul și datoria statelor comunitare să se reducă gradual. Se adaugă însă și tensiunile geopolitice. Acestea au un aport negativ, pentru că au crescut gradul de incertitudine și de risc.
Reporter: Creșterea produsului intern brut al României este corectată în scădere, în speță 2,2%, față de 4,6% anul trecut. Cauza este compusă din mai mulți factori: inflația mai ridicată decât media europeană, o cerere externă scăzută, dar și condițiile de finanțare restrânse. Creștere reală a PIB-ului ar putea fi de 3,1% în 2024 și 3,4% în 2025. Creșterea ar urma să fie susținută de majorarea veniturilor, de scăderea impactului dobânzilor, de consumul și investițiile publice. Investițiile vor rămâne principalul contributor la creșterea PIB-ului în orizontul de prognoză, în special cele cu finanțare europeană. Deficitul public este estimat la 6,3% din PIB în 2023, un deficit mai mare decât cel estimat de guvernul român – 5,7%. Pentru 2024, deficitul este aproximat la 5,3% și apoi la 5,1% în 2025.
Realizator: România este deja în procedură de deficit excesiv și, dacă nu reușește să reducă diferența dintre cheltuielile publice și venituri, riscă să piardă fonduri europene de zeci de miliarde./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (16 noiembrie)