Budapesta sărbătorește 150 de ani de la crearea sa prin unificarea dintre Buda, Pesta și Óbuda

În urmă cu o sută cincizeci de ani, la 17 noiembrie 1873, a fost creată Budapesta prin fuziunea dintre Pesta, Buda și Óbuda (Buda Veche). Cu ocazia aniversării, cei interesați sunt aşteptaţi de vineri până duminică în capitală, cu programe variate, spectacole, concerte și o expoziție în aer liber. Cu acest prilej va fi redeschis Teatrul Merlin, iar între bulevardul Károly şi strada Városház (Primăriei) se deschide o promenadă. Primăria Generală a Budapestei va ține vineri o adunare ceremonială la Academia Ungară. În cadrul evenimentului vor fi decernate premiile pentru Budapesta, premiile Pro Urbe Budapesta și premiile Cetățeanul de onoare al capitalei.
De asemenea, va fi deschisă și curtea Primăriei. Vizitatorii pot vedea pentru prima dată ilustrațiile The Budapester pe afișe: 151 de ilustratori maghiari prezintă câte un an și un eveniment semnificativ din istoria capitalei din 1873 până în prezent. Pe lângă creațiile The Budapester, se vor prezenta și Eroii Budapestei: angajații companiilor capitalei și-au selectat ei înșiși câte un coleg recunoscut, care va vorbi despre munca lor prin intermediul unor postere. Programele de vineri se încheie cu o seară de gală la Teatrul de Comedie (Vígszínház). Potrivit organizatorilor, sărbătoresc și alte instituții ale capitalei: Orchestra Festivalului din Budapesta pregătește un spectacol deosebit, iar la Muzeul de Istorie din Castelul Buda va avea loc un program festiv.
Pentru această aniversare a fost realizat şi un film special care prezintă istoria capitalei. Lucrarea de aproximativ cincisprezece minute a studioului Animatiqua, realizată din sute de fotografii vechi, intitulată Nașterea Budapestei, poate fi vizionată și pe linkul https://youtu.be/FnuDMr7QCDo./rganciu/denisse

(MTI – 17 moiembrie)