Bugetul UE pe anul viitor a fost adoptat de Parlamentul European

Realizator: Cristina Grecu – Bugetul Uniunii Europene pe anul viitor a fost adoptat miercuri în cvasi-unanimitate de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Negociatorul șef al bugetului a fost europarlamentarul român Siegfried Mureșan. În forma sa finală este prevăzută o suplimentare de 807 milioane de euro a alocărilor în domeniile și programele care au nevoie de mai multă finanțare. Corespondentul RRA Bogdan Isopescu vine cu detalii.
Reporter: Din forma finală a bugetului a fost eliminată reducerea cerută de Consiliul Uniunii Europene, în valoare de 700 de milioane de euro. În acest moment, bugetul are o valoare de 189 de miliarde de euro, iar negociatorul şef, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, spune că acum există fonduri suficiente pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii, în speță politica de coeziune și Politica Agricolă Comună. Pe aceste linii de finanțare, România primește majoritatea fondurilor europene în formă nerambursabilă.
Siegfried Mureșan: Primul și cel mai important semnal pe care îl dăm cetățenilor europeni, întreprinderilor și regiunilor este că finanțarea pentru 2024 este în siguranță. Avem un buget suficient pentru cele mai importante nevoi. Astfel, toate programele Uniunii Europene vor fi finanțate în mod corespunzător.
Reporter: Alocările bugetare au crescut pentru domenii precum cercetarea, pentru programul Erasmus+ sau pentru fermierii tineri. Pe de altă parte, bugetul ține cont și de evenimentele de la granițele Uniunii. Aici vorbim de fonduri pentru Ucraina, pentru Republica Moldova, pentru Orientul Mijlociu sau pentru gestionarea problemei migrației. Siegfried Mureșan spune că Parlamentul a luat, de asemenea, decizia de a întări instituția Parchetului European pentru a se asigura că acești bani vor fi cheltuiți corect la nivelul întregului spațiu comunitar. Ca și reprezentanții Comisiei, el solicită Consiliului European să adopte cât mai curând o poziție comună și în privința bugetului multianual 2024-2027, pentru a putea planifica din timp atât finanțarea pentru domeniile cheie din Europa, cât și pentru a sprijini Ucraina pe termen lung./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 noiembrie)