Sindicatul minerilor din Valea Jiului a cerut guvernului să rezolve problemele financiare

Realizator: Cristina Grecu – Sindicatul reprezentativ al minerilor din Valea Jiului a cerut guvernului să rezolve în regim de urgenţă mai multe probleme de natură financiară, care afectează funcţionarea Complexului Energetic Valea Jiului. Organizaţia susţine că minerii ar putea ieşi în stradă dacă îşi vor primi cu întârziere salariile. Corespondentul RRA Ilie Pintea vine cu detalii:
Reporter: În documentul trimis ministrului energiei, Sebastian Burduja, sindicaliștii cer alocarea următoarei tranșe de împrumut din fondul de rezervă al guvernului, pentru ca societatea să poată funcționa până la finalizarea acordului cu Comisia Europeană privind restrângerea mineritului, dar și aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru Complexul Energetic Valea Jiului, buget care să țină seama de prevederile contractului colectiv de muncă.
Președintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean: Dacă nu se rezolvă situația riscăm ca activitatea să se blocheze și ca CCM să nu fie respectat. Noi am avertizat în nenumărate rânduri că aceste lucruri trebuie rezolvate. O serie de cheltuieli care sunt limitate și care ne împiedică să ne desfășurăm activitatea și, de asemenea, nu se respectă contractul colectiv de muncă aflat în vigoare.
Reporter: Cei 2.000 de angajați preluați de noua societate beneficiază de contractul colectiv de muncă în vigoare la Complexul Energetic Hunedoara, intrat în faliment. Potrivit acestuia, minerii ar trebui să primească două adaosuri salariale în această perioadă: unul la 4 decembrie, când se celebrează ocrotitoarea minerilor, Sfânta Varvara, și încă unul pentru sărbătorile de iarnă./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 noiembrie)