Cheltuielile statelor europene au crescut în 2022 față de 2021

Europenii au început din nou să cheltuie anul trecut, după o perioadă de moderaţie în timpul pandemiei. Cel mai mult au crescut cheltuielile făcute în restaurante şi hoteluri, aproape 34 de procente în plus faţă de 2021. Conform Eurostat, şi românii au cheltuit mai mult cu aproape 30 de miliarde de euro.

Reporter: Cheltuielile statelor europene au crescut în 2022 față de 2021 cu 4,7 procente și cu un procent faţă de 2019. România are o creștere mai mare decât media europeană, de la 147 de miliarde de euro la 176 de miliarde de euro.

Creșterea de 30 de miliarde de euro a cheltuielilor ne plasează alături de state precum Belgia, Cehia, Austria sau Portugalia. Cele mai vizibile creșteri au fost, însă, înregistrate în țări cu cea mai mare populație, cum ar fi Germania, un plus de 170 de miliarde de euro, urmate de Italia și Franța.

Cel mai mult au crescut cheltuielile populației europene făcute în restaurante și hoteluri, un plus de 33,8% față de anul anterior, pe fondul ieșirii din pandemie. Urmează cheltuielile pentru activități recreative și cultură, un plus de 14,7%, și cele pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, în speţă 11,5%. Alte creșteri au fost înregistrate pentru transport, comunicații, sănătate și educație. Cea mai mică reducere a fost observată pentru cheltuielile pentru utilitățile locuințelor, sub un procent.

Singurele diminuări în privința cheltuielilor europenilor s-au înregistrat la capitolul alimente, tutun, băuturi alcoolice și non-alcoolice./aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 24 noiembrie