Senatul a adoptat ordonanța de urgență a guvernului prin care autoritățile locale pot obține împrumuturi din Trezoreria Statului

Realizator: Amalia Bojescu – Senatul a adoptat ordonanța de urgență a guvernului prin care autoritățile locale pot obține împrumuturi din Trezoreria Statului. Potrivit expunerii de motive, mai multe proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile implementate de autoritățile locale înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj, din cauza lipsei de resurse financiare în bugetele locale pentru a asigura cofinanțarea. Prin urmare, aceste autorități pot solicita până cel târziu la 15 decembrie 2023 contractarea unor împrumuturi de la Trezoreria Statului. PSD a susținut documentul, după cum a declarat senatorul Cristina Breahnă-Pravăț.
Cristina Breahnă-Pravăț: Sunt comune, orașe, chiar și municipii unde bugetul local este deficitar și, atunci, Guvernul României, tocmai pentru a crește gradul de absorbție și, evident, pentru a stimula toți actorii să acceseze fonduri nerambursabile, a considerat oportună acordarea unor împrumuturi din contul curent general al Trezoreriei Statului, provenite din venituri din privatizare, în limita a 10.000 de lei pentru municipii și în limita a 25.000 de lei pentru UAT-urile de tipul județelor.
Realizator: Din opoziție, AUR s-a abținut de la vot, senatorul Ionuț Neagu criticând faptul că guvernul nu a adoptat rectificarea bugetară pe final de an.
Ionuț Neagu: Noi nu putem gira această politică iresponsabilă a guvernului Ciolacu, datorită faptului că el refuză – acest guvern – să vină în parlament cu modificări bugetare, și fac un artificiu, tocmai pentru acest fapt, pentru a nu prezenta parlamentului și a-și asuma aceste modificări. Nu putem gira această politică proastă.
Realizator: Documentul merge acum la Camera Deputaților pentru votul decizional – transmite redactorul RRA Alina Stănuță./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 noiembrie)