Japonia testează pilula de a doua zi fără prescripție medicală

Un mic pas considerat de unii ca fiind prea limitat. Japonia a început marți, cu titlu de experiment, vânzarea fără prescripție medicală a pilulelor contraceptive de a doua zi, de obicei supuse unei prescripții medicale în țară. Ca parte a acestui proiect pilot, pilula contraceptivă de urgență, care poate preveni sarcina în 72 de ore de la actul sexual, dar a cărei eficacitate scade în timp, este disponibilă în 145 de farmacii din toată țara, potrivit Asociației Farmaceutice Japoneze (JPA ).
De multă vreme, grupurile pentru drepturile omului au criticat faptul că aceste contraceptive de urgență sunt disponibile în Japonia doar la prezentarea unei rețete, obținută doar mergând la medic. Potrivit activiștilor, acest lucru poate descuraja multe femei, în special victimele violului sau adolescentele, să încerce să obțină pilula de a doua zi, inclusiv din motive practice, multe cabinete medicale fiind închise seara și în weekend.
În cadrul acestui experiment japonez, care ar trebui să dureze până la sfârșitul lunii martie, femeile care doresc să obțină acest mijloc de contracepție, vândute la preţuri între 7.000 și 9.000 de yeni (43 până la 55 de euro), vor trebui să prezinte un act de identitate și să ingereze medicamentul în în fața unui farmacist, precizează site-ul JPA. Vârsta minimă este stabilită la 16 ani, iar persoanele sub 18 ani trebuie să fie însoțite de un părinte sau tutore, potrivit aceleiași surse. Activiștii din proiectul civic „Contracepția de urgență în farmacii”, au apreciat însă că procesul s-a desfășurat la o scară prea mică, vizând – conform calculelor lor – doar „0,2% din cele 60.000 de farmacii din Japonia”.
Consimțământul părintesc obligatoriu pentru minori este, de asemenea, un obstacol major, potrivit lui Asuka Someya, unul dintre membrii colectivului. „Mulți tineri spun că nu pot vorbi cu părinții lor despre o posibilă sarcină. Va fi dificil dacă vor fi nevoiţi să vorbească despre experiențele lor sexuale”, a spus ea. „Am cerut din nou Ministerului Sănătății să facă ca pilula să fie complet și rapid disponibilă în farmacii”, fără restricții, a adăugat ea.
Acest experiment a fost decis în urma unui sondaj realizat de Ministerul japonez al Sănătății anul acesta, în cadrul căruia 97% dintre cele 46.000 de persoane chestionate au fost în favoarea acestei măsuri. Pilula de a doua zi este disponibilă la vânzare în aproximativ 90 de țări din întreaga lume, potrivit ministerului. Organizația Mondială a Sănătății consideră, pe site-ul său, că contracepția de urgență „ar trebui să fie inclusă sistematic în toate programele naționale de planificare familială”. (www.20minutes.fr – 28 noiembrie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (29 noiembrie)