Românii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Națională a României

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Românii din întreaga lume sărbătoresc vineri Ziua Națională a României prin sute de evenimente care vor avea loc în toată țara. Ordinea publică în cadrul manifestărilor va fi asigurată de peste 24.000 de jandarmi, polițiști, pompieri și polițiști de frontieră – a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
Monica Dajbog: În scop preventiv, în conformitate cu planul general de măsuri aprobat de ministrul afacerilor interne, va fi asigurată o prezență sporită și activă în stradă a dispozitivelor de ordine și siguranță publică. În atenție vor fi, desigur, locurile în care vor fi organizate evenimente publice, dar și stațiunile montane, târgurile, piețele și cluburile și barurile unde se preconizează prezența unui număr mare de persoane. În această minivacanță vor fi organizate 316 evenimente publice de amploare, cele mai semnificative fiind paradele organizate de Ziua Națională în capitală și în municipiul Alba Iulia, la care sunt așteptați zeci de mii de oameni. Vor fi organizate parade în aproximativ 80 de orașe, cele mai importante din punct de vedere al numărului de participanți fiind cele din Cluj-Napoca, Galați și Timișoara. La parada din capitală vor participa aproximativ 400 de studenți ai Academiei de Poliție și angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cu 40 de mijloace tehnice, precum autospeciale, motociclete, mașini de pompieri și aeronave. Așa cum v-am obișnuit, în blocul de paradă al Ministerului Afacerilor Interne sunt incluse și mijloace tehnice care nu au mai fost văzute la defilarea de Ziua Națională, printre care mașini de intervenție la incendii de mari proporții, unul dintre cele mai noi avioane aeromedicale ale Inspectoratului General de Aviație și celebrele elicoptere Black Hawk, configurate pentru misiuni de salvare. Vă reamintesc că, pentru a permite organizarea în condiții de siguranță a paradei de la Arcul de Triumf, vor fi impuse restricții rutiere pe principalele artere care converg spre Piața Arcul de Triumf, de dimineață și până la ora 14:30, așa că recomandăm conducătorilor auto să evite deplasările în zonă.
Realizator: Pe Șoseaua Kiseleff din capitală, după încheierea paradei, va fi organizată o expoziție unde vor fi prezentate elemente de tehnică din dotarea mai multor structuri ale Ministerului de Interne și Ministerului Apărării Naționale./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (1 decembrie)