Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, iar 800.000 de români își sărbătoresc onomastica

„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Creștinii îl sărbătoresc pe 6 decembrie pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți de care se leagă tradiția oferirii de daruri copiilor. Un om foarte generos, biografia sa cuprinde multe fapte prin care i-a ajutat pe nevoiași. Miercuri, aproximativ 800.000 de români își sărbătoresc onomastica. Despre Sfântul Nicolae ne spune mai multe corespondentul RRA Remus Rădulescu.
Reporter: Sfântul Nicolae a fost episcop la începutul secolului al IV-lea în Myra – actualul oraș Demre din Turcia. Era foarte generos, îi ajuta pe cei care aveau nevoie într-un mod discret. Făcea în așa fel încât cel ajutat să nu știe de unde i-a venit ajutorul. De aici și tradiția ca Moș Nicolae să fie așteptat de copii să le lase daruri în încălțăminte, în dimineața de 6 decembrie. Generosul Nicolae a fost și intransigent cu ereticii din vremea lui. A participat la primul sinod ecumenic din anul 325 și a rămas consemnat că Nicolae l-a pălmuit în timpul sinodului pe ereticul Arie, care își susținea cu încăpățânare concepția teologică greșită. Moaștele Sfântului Nicolae se păstrează la Bari, în Italia, iar la noi în țară mâna lui se găsește din secolul al XVI-lea la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București.
Realizator: Radio România Cultural și Antena Satelor transmit în direct, la această oră, Liturghia de la Biserica Sfântul Nicolae din capitală./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 decembrie)