Şedinţa de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a cerut astăzi ministrului Energiei şi autorităţii de reglementare să controleze ce se întâmplă în privinţa preţului gazelor naturale, majorat artificial de unii furnizori, deşi tarifele de pe piaţa europeană au scăzut. Prim ministrul a vorbit în deschiderea şedinţei de guvern şi a mai transmis că bugetul pe anul viitor va avea cea mai mare alocare pentru domeniul educaţiei.

Proiectul de buget urmează să fie analizat duminică în coaliţia de guvernare. Cătălin Purcaru a fost la Palatul Victoria. A urmărit declaraţiile premierului şi are detalii în Radiojurnal:

Reporter: Executivul va aloca de la fondul de rezervă sumele necesare pentru buna funcționare a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului energiei, Sebastian Burduja, să verifice prețul la gaze naturale, în contextul în care au apărut situații de furnizori care au crescut prețurile, în timp ce în Europa acestea au scăzut.

Marcel Ciolacu: E drept că aceste majorări nu se resimt în facturile populației, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferența față de prețul plafonat. De aceea, vă rog să verificați situația și sper ca și ANRE-ul să se sesizeze.

Reporter: Premierul a mai anunțat că proiectul de buget pentru anul viitor va conține cea mai mare alocare pentru domeniul educației și a precizat că ministrul Ligia Deca trebuie să vină cu soluții privind criteriile de performanță în învățământ.

Marcel Ciolacu: Orice cheltuială trebuie însoțită și de o reformă și să aibă ca rezultat performanță. Nu ne putem aștepta că doar mărind salariile, să se întâmple o minune, pentru că nu se va întâmpla nici de această dată nimic. Așadar, trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește.

Reporter: Prim-ministrul a adăugat că aceleași criterii trebuie să existe în domeniul sanitar și așteaptă de la conducere, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate un sistem clar și eficient de raportare a costurilor./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 8 decembrie