ONU cere o încetare imediată a focului în Gaza, printr-o rezoluţie adoptată cu 153 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă şi 23 de abţineri

Adunarea Generală a ONU a cerut o încetare imediată a focului în Gaza, printr-o rezoluţie adoptată cu 153 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă şi 23 de abţineri. Rezoluţia solicită, totodată, eliberarea imediată şi necondiţionată a ostaticilor.

Votul a fost catalogat drept „istoric” de preşedinţia palestiniană şi salutat şi de Hamas, în timp ce ambasadorul israelian la ONU a spus că rezoluţia e „o ruşine” şi că singura cale de eliberare a ostaticilor o reprezintă continuarea operaţiunilor militare. Potrivit estimărilor, peste 100 de ostatici se află în continuare în Gaza. Împotriva rezoluţiei Adunării Generale au votat şi Statele Unite, dar preşedintele Joe Biden a avertizat că Israelul începe să piardă sprijinul internaţional. Totodată, Biden i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu să accepte soluţia a două state.

Reporter: Ion Ştiubea – Statele Unite ale Americii sunt principalul susținător al Israelului în războiul din Fâșia Gaza, dar nu întotdeauna poziția celor două guverne coincide. Președintele Biden a declarat ieri seară că premierul Netanyahu nu poate spune, pur și simplu, „nu” ideii unui stat palestinian în viitor și a apreciat că, deși îl consideră prieten, el va trebui să se schimbe și, odată cu el, să schimbe și actuala componență a guvernului israelian, care este cel mai conservator guvern din istoria țării.

Șeful Executivului american a făcut aceste declarații la o întrunire a Comitetului de afaceri publice americano-israeliene pentru strângere de fonduri. Premierul Netanyahu a recunoscut tot ieri că există într-adevăr diferențe de părere între Israel și Statele Unite în privința viitorului Fâșiei Gaza după război, dar și-a exprimat speranța că ele vor putea fi rezolvate.

Afirmația a fost evident de natură retorică, întrucât, în același context, el a avut grijă să se refere din nou la Acordurile de la Oslo şi la nocivitatea lor pentru societatea israeliană, într-o formulare deloc criptică a poziției sale de neacceptare a unui stat palestinian în vecinătatea statului Israel./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 decembrie