Viitoarea extindere a Uniunii Europene este pe agenda discuţiilor la Bruxelles

Viitoarea extindere a Uniunii Europene este pe agenda discuţiilor la Bruxelles, unde în următoarele trei zile sunt programate trei summituri.

Astăzi are loc Summitul UE – Balcanii de Vest, în condiţiile în care mai multe ţări din regiune au început deja procesul de negocieri, iar Bosnia şi Herţegovina, care a primit anul trecut statutul de candidat, speră să le înceapă şi ea.

În cadrul Consiliului European, care începe mâine, se va discuta despre deschiderea negocierilor pentru Ucraina şi Republica Moldova, care au tot de anul trecut statutul de ţară-candidat. Ungaria şi Austria ar putea bloca însă deschiderea negocierilor pentru Ucraina, ceea ce ar diminua sensibil şi şansele Republicii Moldova de a le începe. România este reprezentată la ambele summituri de preşedintele Klaus Iohannis. Corespondentul RRA, Bogdan Isopescu, ne spune care este punctul de vedere al Bucureştiului:

Reporter: Conform președintelui Klaus Iohannis, Uniunea Europeană trebuie să-și apropie și să dea semne clare atât statelor din Balcanii de Vest, cât și Ucrainei, Moldovei sau Georgiei, mai ales în condițiile agresiunii lansate de Rusia. Bineînțeles, România susține apropierea și integrarea acestor state pe baza meritelor și criteriilor de aderare, iar aici Ucraina și Moldova sunt de departe favoriții pentru o decizie a Consiliului pentru începerea negocierilor de aderare, datorită reformelor făcute. Însă, România sprijină și apropierea mai mare de Georgia, prin acordarea statutului de candidat.

Al doilea subiect al Consiliului European este revizuirea bugetului multianual, iar aici avem din nou o componentă ce vizează Ucraina, în speță cele 50 de miliarde de euro cu care Uniunea vrea să sprijine Kievul până în 2027. Este încă o problemă în discuție, pentru că revizuirea implică finanțare suplimentară din partea statelor membre, dar și redistribuiri de fonduri între programele europene de finanțare. România nu vrea reduceri ale fondurilor pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună.

Alte teme vizează tensiunile din Orientul Mijlociu, precum și trecerea președinției Consiliului din mâna Spaniei, în cea a Belgiei. Toată lumea se așteaptă la un consiliu dificil, în condițiile în care Ungaria blochează mai toate dosarele care implică Ucraina./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 13 decembrie