Premierul Ungariei insistă că UE nu ar trebui să înceapă discuţiile privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a insistat joi asupra faptului că Uniunea Europeană nu ar trebui să înceapă încă discuțiile privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar, declaraţie făcută înainte de un summit UE care are loc într-un moment critic pentru Kiev în războiul său împotriva Rusiei.

Viktor Orban blochează, de asemenea, acordarea unui ajutor financiar din bugetul UE de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, dar a semnalat că ar putea susține un ajutor pe termen lung în afara bugetului UE, deschizând o portiță pentru o anumită formă de acord. Ucraina are nevoie urgentă de sprijinul aliaților săi occidentali în lupta de aproape doi ani împotriva invaziei Moscovei. Contraofensiva sa nu a reușit să obțină câștiguri majore, iar administrația Statelor Unite nu a reușit până acum să obțină în Congresul SUA un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Toți cei 27 de lideri naționali ai UE, cu excepția lui Viktor Orban, au sprijinit începerea negocierilor de aderare, o decizie care trebuie să fie unanimă. „Ungurii… nu cedează presiunilor”, a declarat Viktor Orban la sosirea la Bruxelles pentru summitul UE, referindu-se la începerea negocierilor de aderare. „Există condiții, ele nu au fost îndeplinite. Consiliul nu este în măsură să decidă”, a spus el, adăugând: „Avem o opinie și o vom susține”. Comisia Europeană – organismul executiv al UE – a recomandat luna trecută liderilor UE să fie de acord cu începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, iar ceilalți 26 de lideri sunt cu toții de acord. „Vă cer un singur lucru astăzi: nu trădați poporul și încrederea acestuia în Europa”, le-a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, liderilor prin videoconferinţă, îndemnându-i să deschidă discuțiile de aderare. Deși procesul ar dura ani de zile, începerea lui ar fi un impuls pentru Kiev.

Viktor Orban a menționat alegerile pentru Parlamentul European din iunie anul viitor, afirmând că blocul ar trebui să „se comporte democratic” și să aștepte acest lucru, semnalând o posibilă amânare de câteva luni a oricărei inițieri a discuțiilor privind Ucraina. Oficialii și diplomații au declarat că sunt pregătiți pentru discuții dificile la Bruxelles, care ar putea dura până târziu în noaptea de vineri spre sâmbătă sau chiar în weekend. Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a declarat că nu este optimistă, dar a adăugat: „Sper că putem ajunge la un acord, cel puțin în privința unora dintre elementele care sunt în discuție”.

Oficialii spun că, dacă Ungaria își menține și ea poziția privind ajutorul pentru Kiev, ceilalți membri ai UE ar putea stabili o finanțare în afara bugetului pentru Ucraina, dar acest lucru ar fi mai complex și mai costisitor. „Cel mai important lucru pe care trebuie să îl decidem aici astăzi și în acest weekend este că sprijinul financiar pe termen lung pentru Ucraina va veni din partea Uniunii Europene”, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar. „Dacă Ucraina nu are sprijin din partea UE și a SUA, atunci președintele rus Vladimir Putin va câștiga”, a spus Leo Varadkar, descriind summitul ca fiind unul dintre cele mai importante la care a participat vreodată./mbaciu/lalexandrescu

REUTERS – 14 decembrie