„Peach Fuzz”, culoarea Pantone a anului 2024

De peste 20 și ceva de ani, culoarea anului de la Pantone, companie ultraspecializată în producția de lacuri și vopsele, a influențat deciziile de dezvoltare și cumpărare a produselor în mai multe industrii, inclusiv modă, piese de mobilier, obiecte decorative, designul industrial și designul grafic. Procesul de selecție a culorii anului necesită o atentă și minuțioasă analiză a tendințelor. Pentru a ajunge la o variantă unanim acceptată, în fiecare an, experții în culori de la Institutul Pantone combină toate elementele ce compun lumea înconjurătoare, căutând noi influențe ale culorilor. Acestea pot include industria de divertisment și filmele, colecțiile de artă, noii artiști și ideile lor novatoare, moda, toate domeniile designului, cele mai populare destinații de călătorie, natura, precum și noile stiluri de viață sau condiții socio-economice. Influențele pot proveni, de asemenea, din noile tehnologii, materiale, texturi și efecte care influențează culoarea, platformele relevante de social-media și chiar evenimentele sportive viitoare care captează atenția întregului mapamond.

După Viva Magenta pentru 2023, Very Peri pentru 2022 și Ultimate Grey și Illuminating pentru 2021, Pantone a anunțat că nuanța sa pentru anul 2024 este Peach Fuzz, o culoare ce evocă dulceața și moliciunea catifelată a fructelor – așa cum spun experții în culori, iar „spiritul atotcuprinzător al lui 13-1023 Peach Fuzz îmbogățește mintea, corpul și inima”. Alegerea de anul trecut, „Viva Magenta”, a fost descrisă ca fiind „un roşu purpuriu nuanţat, înrădăcinat în natură, care încurajează experimentarea şi exprimarea de sine fără reţineri”. Având în vedere că 2023 a fost, de asemenea, anul în care oamenii au îmbrăţişat maximalismul, o tendinţă de decor care adoptă estetica excesului, precum şi un an în care oamenii au adoptat din nou nostalgia, marcând revenirea în actualitate a camerelor de filmat, DVD-urilor şi a discurilor de vinil, magenta îndrăzneaţă şi strălucitoare a părut o alegere potrivită. Pentru anul 2024 însă, această nuanță liniștitoare de piersică ce poate fi găsită în spațiul dintre roz și portocaliu este inspirată de esența apartenenței, a recalibrării și de o oportunitate de a cultiva frumusețea, aducând calm, un spirit de vindecare și empatie. Este o nuanță pe care compania a descris-o ca fiind „blândă, caldă, catifelată, contemporană, subtil senzuală și sinceră”. Cu alte cuvinte, o nuanță destul de „vrednică și harnică”. În fiecare an Pantone pare să se sprijine cu adevărat pe ideea că o culoare poate da tonul emoțional pentru un an întreg. Lumea este necontenit întunecată și mohorâtă, așa că iată un pastel pentru a înveseli un pic „atmosfera”. În mod interesant, predecesorul lui Peach Fuzz, Viva Magenta, părea să prevestească epoca „Barbie”, iar Pantone a înțeles asta. Se simte ca un alt neutru redescoperit, menit să pătrundă în fiecare suprafață a vieții noastre. Așadar, 2024 NU este un an pentru decizii îndrăznețe, ci pentru a comunica un fel de vagă plăcere. „Peach Fuzz aduce apartenență, inspiră recalibrare și o oportunitate de hrănire, evocând un aer de calm, oferindu-ne un spațiu în care să fim, să simțim, să ne vindecăm și să înflorim, fie că petrecem timp cu ceilalți, fie că este timpul să ne bucurăm de un moment singuri.” În acest sens, Pantone încadrează culoarea ca o evadare din dramele întunecate cu care suntem „bombardați” din toate părțile, și asta pentru a numi doar o parte din evenimentele globale care ies în evidență.

Semnificația din spatele Culorii anului 2024

Institutul Pantone, autoritate mondială în domeniul sistemelor de culori, fondată în anii ’50 ca o tipografie din New York, care acum își are sediul în Carlstadt, New Jersey (SUA), numește Peach Fuzz drept o nuanță care rezonează cu compasiunea, o nuanță caldă și confortabilă care evidențiază dorința de a fi împreună și care evocă dulceața fructului în sine. După o numărătoare inversă atât de mult aşteptată în lumea designului (pe site-ul Pantone chiar era afișat un ceas cu timpul rămas până la anunțarea culorii 2024), încât este de multe ori asemănată cu cea din seara de Revelion, culoarea anului 2024 a fost anunţată joi dimineaţă (7 decembrie), de Pantone Color Institute. Potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Instagram a institutului, nuanţa Peach Fuzz este descrisă ca semănând cu „o piersică delicată, catifelată, al cărei spirit atotcuprinzător îmbogăţeşte mintea, corpul şi inima”. „Această nuanţă caldă şi confortabilă evidenţiază dorinţa noastră de a fi împreună cu ceilalţi şi sentimentele pe care acea dorinţă le creează”. De asemenea, reprezentanţii Pantone Color Institute au declarat că Peach Fuzz este totodată o culoare „subtil senzuală”, „cordială” şi „care comunică un mesaj de grijă şi împărtăşire, de comunitate şi colaborare”. Cunoscătorii și cei care urmăresc acest anunţ anual ştiu deja că este vorba despre mult mai mult decât o simplă nuanţă de vopsea care să ne inspire alegerile de design – „Culoarea anului” este văzută de mulţi ca reprezentând momentul cultural actual.

Peach Fuzz, acest „ton catifelat de piersică” este menit să reprezinte „dorința noastră de a ne hrăni pe noi înșine și pe ceilalți” și „al cărui spirit atotcuprinzător îmbogățește mintea, trupul și sufletul”. „Căutând o nuanță care să reflecte dorința noastră înnăscută de apropiere și conexiune, am ales o culoare radiantă, cu căldură și eleganță modernă. O nuanță care rezonează cu compasiunea, oferă o îmbrățișare tactilă și leagă fără efort tineretul cu atemporalul”, a spus Leatrice Eiseman, directorul executiv al Pantone, într-un comunicat de presă. Noua nuanță portocaliu-roz aduce confort, calm și frumusețe unei lumi digitale, a spus compania; este modern, în timp ce face referire la trecut. „Într-o perioadă de tulburări în multe aspecte ale vieții noastre, nevoia noastră de îngrijire, empatie și compasiune devine din ce în ce mai puternică, la fel ca și imaginațiile noastre despre un viitor mai pașnic. Ni se reamintește că o parte vitală a unei vieți pline este să avem sănătate, rezistență și putere de a ne bucura de ea”, a declarat vicepreședintele companiei Laurie Pressman. Aveam nevoie de o culoare „a cărei lejeritate blândă și prezență aerisită ne ridică în viitor”, a adăugat Pressman. Mulți de pe rețelele de socializare au fost de acord cu alegerea, descriind-o ca fiind frumoasă și răcoritoare. Alții, în schimb, au analizat culoarea ca fiind plictisitoare, neatinsă și nemăgulitoare. Unele comentarii au descoperit că „piersica” amintește de o nuanță vintage exagerată. Culoarea „îmi amintește de fiecare decor de culoare al caselor din anii ’90”, anunța un comentariu de pe Instagram. „Lumea nu mai este nici piersică, nici neclară. Păcat”, a scris o altă persoană. O critică ironică a caracterizat Peach Fuzz drept „o nuanță foarte democratică, având în vedere că nu arată bine pe oricine”. Reacțiile la anunț au dezvăluit că mulți oameni se așteptau, chiar cu mare vâlvă, la un an verde. „Cel puțin se coordonează cu un verde intens sau cu un verde oțel, dar se simte că oamenii aveau nevoie de speranța, refacerea și statornicia care vin cu un an verde”, a scris un utilizator.

Cu conflictele globale și sursele nesfârșite de stres pe masă, culoarea anului pentru 2024 Pantone 13-1023 Peach Fuzz este o nuanță care servește ca o reamintire să încetinim și să avem grijă de noi înșine și de alții. Numele culorii romantice reflectă senzualitatea tactilă asociată cu nuanța: piersici catifelate, pene moi de marabu și satinuri și mătăsuri vintage netede, toate ne vin în minte atunci când ne gândim la combinația de roz și portocaliu. Pentru Leatrice Eiseman, directorul executiv al Pantone Color Institute, Peach Fuzz „este o culoare potrivită pentru momentul în care trăim, o reflectare a nevoilor și dorințelor umane de bază pe care mulți le pot simți în mijlocul vremurilor dificile.” „Pe măsură ce înaintăm spre 2024, unele dintre lucrurile care au devenit deosebit de evidente pentru noi sunt conceptul stilului de viață care capătă un nou sens”, a declarat Eiseman. „Trăim în această perioadă de tulburări în multe aspecte ale vieții noastre și, ca urmare, nevoia noastră de îngrijire, empatie și compasiune continuă să devină mai puternică pe măsură ce ne imaginăm un viitor mai pașnic.” Eiseman subliniază că umbra delicată cheamă spectatorii la experiența umană, cu accent pe importanța sănătății și a bunăstării pentru minte, trup și suflet. De la culorile calde ale unui răsărit sau apus până la confortul unei pături moi, culoarea afirmă momente de liniște interioară cu nevoia profundă de comunitate, adunare și conexiune. „Ni s-a reamintit că o parte vitală a trăirii unei vieți bune și a unei vieți pline este să ai o sănătate bună, rezistență și puterea de a te bucura de ea”, a spus Eiseman. „Într-o lume care pune adesea accent pe productivitate și realizările externe, este important să recunoaștem nevoia de a ne încuraja sinele interior și de a găsi momente de răgaz, creativitate și conexiune umană.” Pentru Laurie Pressman, vicepreședinte al Pantone Color Institute, selecția de culori din acest an este deosebit de semnificativă, având în vedere că este cea de-a 25-a aniversare a programului Pantone Color of the Year. Pentru Pressman, o culoare care este sinonimă cu conexiunea umană este simbolică nu numai pentru acest an, ci și pentru obiectivul general al programului în sine. „Cu Culoarea Pantone a Anului 2024, vedem o atenție sporită asupra comunității și oamenilor din întreaga lume, reformularea modului în care doresc să trăiască și evaluând ceea ce este important – acesta fiind confortul de a fi aproape de cei pe care îi iubim”, a spus Pressman într-o declarație media. „Culoarea este una a cărei îmbrățișare caldă și primitoare transmite un mesaj de compasiune și a cărei sensibilitate confortabilă aduce oamenii împreună și îmbogățește sufletul. În spiritul lui Pantone 13-1023 Peach Fuzz, reflectăm asupra ultimilor 25 de ani ai programului Pantone Culoarea Anului, recunoscători că oferim o cale în care designerii și pasionații de culoare din întreaga lume se pot angaja într-o conversație despre culoare, să fie inspirați de culoare și să-și prezinte creativitatea în comunitățile lor.”

Culoarea piersicii – o opțiune de design caldă și strălucitoare

Dacă vă întrebați ce culoare este piersica, atunci ați putea fi interesat să știți că culoarea piersicii poate fi descrisă ca roz cu o nuanță de portocaliu sau portocaliu cu o nuanță de galben. Deși fructul de piersic poate varia în culori, în funcție de cât de copt este, atunci când ne referim la culoarea piersicii, vorbim de fapt de coaja moale și roz deschis din interior. Nuanțele de piersică sunt folosite în mod obișnuit în produse cosmetice și rochii sofisticate, fiind considerate a avea o calitate foarte feminină și delicată. Piersică este o culoare reconfortantă – una care amintește adesea de răsărituri, zile de vară și, desigur, de fructele delicioase. Întrucât fiecare culoare are o semnificație, puteți folosi chiar și tonuri specifice de piersică pentru a reprezenta diferite concepte sau pentru a evoca anumite sentimente în designul dvs. Culoarea piersicii are tonuri și nuanțe diferite, în funcție de cât de mult alb este amestecat cu culorile de bază – portocaliu și galben. Culoarea poate fi moale și atenuată, sau strălucitoare și vibrantă. „Piersicile” pastel deschise sunt adesea văzute ca dulci, plăcute și prietenoase. Culorile strălucitoare și intense de piersică, pe de altă parte, pot simboliza vitalitatea, energia, jocul și încurajarea.
Când încorporați culoarea piersicii în designul dvs., există câteva combinații de culori recomandate și chiar utile:
• Întrucât portocaliul și albastrul sunt culori complementare, asocierea piersicii cu albastrul regal creează o combinație dinamică. Acest lucru poate crea o senzație contemporană, de vară.
• „Piersica” și „smântâna” nu sunt doar un desert delicios, ci este și o combinație grozavă de culori. „Smântâniul” pare strălucitor și crocant pe o piersică vibrantă, creând un contrast puternic. O piersică palidă și o nuanță de smântână moale vor crea o combinație mai caldă și mai blândă.
• Piersica, auriul și menta lucrează în armonie pentru a crea o paletă sofisticată, cu un sentiment de feminitate subestimată. Când experimentați cu nuanța piersicii, jucați-vă cu culoarea în diferite elemente ale designului dvs. Piersica arată la fel de bine ca un accent dar și ca nuanță de fundal – și poate căpăta o semnificație nouă atunci când este asociată cu diferite combinații de culori.
• Piersica și albul fac combinația perfectă – Una dintre cele mai bune idei de culoare este să împerecheați alb și piersică. Este o combinație clasică care dă o notă regală oricărei încăperi. Puteți picta pereții cu modele alb piersic sau pur și simplu alegeți un tavan alb și pereți în culoarea piersicii.
• O combinație de culori neobișnuită pentru un dormitor este piersică și gri. Dacă alegeți piersicul ca culoarea vopselei de perete, puteți sparge aspectul monoton cu dulapuri și mese de toaletă elegante, gri. Adesea conceput greșit ca o culoare ternă, griul poate adăuga definiție încăperii și îi poate oferi un finisaj elegant.
• Una dintre cele mai îndrăznețe idei de combinații de culori cu piersică este încorporarea roșului în decorul încăperii. Puteți alege roșu purpuriu ca nuanță a peretelui direct în spatele patului și îl puteți împodobi cu un imprimeu de piersică și lumini. Această combinație de culori strălucitoare aduce un spirit de energie și viață în orice cameră.

Idei de decorare în culoarea piersicii pentru fiecare încăpere

Chiar dacă există aproximativ 45 de nuanțe de culoarea piersicii, aceasta este cu siguranță o culoare pe care o asociem primăverii, datorită senzației sale strălucitoare și vesele. Este o modalitate grozavă de a aduce acea senzație caldă și însorită în casa dvs. pe tot parcursul anului. O „piersică” moale aduce căldură unei camere fără a fi copleșitoare, în multe cazuri acționând ca o culoare neutră. Piersică nu este o culoare pe care o folosim prea des în propriile locuințe, dar cu siguranță este o nuanță la care ar trebui să apelăm mai mult. Deoarece este un ton mai cald, poate lumina o cameră. Adăugarea de „piersici” poate aduce o strălucire de vară oricărei casei și arată grozav cu majoritatea celorlalte culori. De fapt, acest ton de piersică este asociat cu căldura, tinerețea și prietenia. Dacă vă plac culorile calde și mai domoale, atunci piersică este o alegere perfectă pe post de culoare de accent.

Idei pentru dormitor
• Dacă piersică este una dintre culorile dvs. preferate, puteți opta cu ușurință pentru vopsirea întregului dormitor cu această culoare frumoasă. Fie că este vorba de pereți sau de tavan, le puteți „tampona” pe toate cu o nuanță superbă de piersică. Dacă vreți un contrast subtil, puteți alege o nuanță de piersică mai deschisă în comparație cu pereții. „Aruncați” niște lenjerii și perdele frumoase de culoare piersicii, iar camera dvs. va fi cel mai confortabil loc de pe planetă. Dacă doriți să alegeți culoarea piersicii pentru dormitorul dvs., luați în considerare adăugarea de mobilier de culoarea piersicii pentru a scoate în evidență culoarea. Un dulap sau rafturi de culoarea piersicii ar fi accesoriul perfect pentru un astfel de dormitor. Puteți folosi diferite nuanțe de piersici pentru a scoate în evidență culoarea caldă și fructată din locuința dvs. Dacă doriți să adăugați mai multe elemente „piersică” în dormitorul dvs. pentru a obține un aspect perfect, asigurați-vă că optați pentru un pat de culoarea piersicii. Puteți alege fie un pat cu finisaj din lemn, cu o notă de piersică, fie huse și draperii de lux pentru patul dvs. Nu toate ideile de combinații de culori de piersică trebuie să se concentreze pe o singură culoare. Deoarece este o culoare versatilă care poate fi combinată cu aproape orice, puneți în valoare decorul dormitorului dvs. Utilizați o combinație de culori contrastante diferite, cum ar fi o pernă neagră cu dungi sau lenjerii galbene, pentru a adăuga o gură de aer proaspăt dormitorului dvs. de piersici. O culoare moale și caldă precum piersica este perfectă pentru a decora dormitorul unui copil. Fie că este vorba de un copil mic sau de camera unui adolescent în creștere, puteți alege cu ușurință diferite nuanțe de piersici pentru a decora pereții camerei. Asociați-l cu niște jucării și paturi supraetajate frumoase și sunteți gata. Dormitorul dvs. poate obține cu ușurință o strălucire frumoasă dacă instalați iluminare ambientală într-o culoare de piersică. Utilizați un tavan fals subtil cu iluminare
galbenă pentru a scoate subtonul galben în vopseaua de piersică. Puteți alege chiar și un candelabru superb pentru a completa decorul. Un alt truc ușor pentru a obține un dormitor frumos de piersică este să folosiți mobilier și accesorii contrastante pentru a adăuga puțină viață camerei. Puteți folosi smarald intens, albastru cobalt sau chiar galben canar pentru a înfrumuseța camera. Asigurați-vă că nu complicați prea mult lucrurile. Alegeți un aspect în două tonuri dacă doriți să o păstrați simplu. Unul dintre cele mai mari avantaje ale folosirii piersicii ca nuanță pentru dormitor este capacitatea de a schimba stilul de decor. Peach este potrivit atât pentru decorul extravagant, cât și pentru cel minimalist. Așadar, dacă sunteți o persoană căreia îi place ca decorul să fie simplu și necomplicat, adăugați pur și simplu strictul necesar, cum ar fi un pat confortabil și o noptieră de nuanțe complementare în dormitorul – piersică. Un covor în dormitor de culoarea piersicii poate întări aspectul general al dormitorului. Nu în ultimul rând, pereții de piersică se potrivesc extrem de bine cu lemnul. Încorporați mai multe nuanțe de piersică, de la o culoare mai închisă la o culoare deschisă, cu nuanțe de roșu, pentru a face orice zonă să pară plină de viață și de inspirație.
Idei pentru bucătărie
• Piersică este o opțiune excelentă de culoare pentru o bucătărie. O nuanță mai domoală, combinată cu tonuri de roz și un ornament alb clar, creează un spațiu cald și primitor, cu un aspect mai clasic. Pentru un vibe mai retro, combinați o nuanță mai strălucitoare cu un alt pastel precum verdele de mentă. Încercați să utilizați piersică alegând farfurii cu tonuri calde pentru a le afișa sau adăugând accesorii de bucătărie de culoarea piersicii, cum ar fi mănușile de cuptor. Piersica arata deosebit de bine cu albastrul sau verdele, aşa că nu ezitaţi să adăugați plante atunci când folosiți piersică într-o camerăa. Nu vă fie teamă să adăugați și alte culori strălucitoare, cum ar fi albastrul deschis până la mediu sau verde și gri. De asemenea, asigurați-vă că există suficientă lumină naturală pentru a împiedica un perete piersică să arate plictisitor. Nuanțele moi de piersică funcționează bine în bucătărie, indiferent dacă sunt utilizate pe gresie, pereți sau dulapuri. Un perete de fundal într-o nuanţă deschisă de piersică ar putea completa un raft de colț pictat într-o nuanță gri delicată. Un amestec de vopsea pentru pereți gri argintiu și nuanță de piersică completează un stil de design interior minimalist. Pentru un aspect nou, culoarea piersică deschisă ar putea fi alegerea ideală pentru aranjamentele de scaune într-o bucătărie și sufragerie modernă. Acesta poate fi combinat cu dulapuri albe de bucătărie pentru a oferi camerei un aspect estetic frumos.
Idei pentru living
• Pentru un living confortabil, cu o senzație feminină, combinați o „piersică” moale cu accente de roz și alb. Puteți, de asemenea, să stratificați în culori neutre mai deschise, cum ar fi crem și tonuri deschise de lemn natural. Pentru a crea un anumit echilibru, accentuați cu culori mai reci, cum ar fi verdele salvie sau neutre, cum ar fi cărbunele sau griul porumbel. Pentru o sufragerie, încercați pereți piersică în nuanțe deschise combinate cu crem sau bej. Această paletă creează un aspect confortabil, dar sofisticat pentru o sufragerie. Culorile mai strălucitoare pot funcționa și într-o sufragerie, dar acest lucru oferă cu siguranță spațiului o senzație mai retro. Dacă doriți să păstrați lucrurile simple și moderne, rămâneți cu culori mai deschise. Un perete cu accent de piersică arată superb în orice sufragerie. Încadrând o piesă de artă, tonul de piersică o ajută să iasă imediat în evidență și se potrivește bine cu picturi murale pe tavan. Camera va trebui din nou să încorporeze mult alb, de altfel cel mai bun mod de a păstra orice spațiu proaspăt și luminos. Cu toate acestea, adăugarea unor scaune de sufragerie de culoare bleumarin adaugă profunzime și bogăție, în pofida nuanțelor de vară din restul încăperii. Adăugați o combinație liniștitoare de culori în zona de servit masa, prin plasarea scaunelor și lămpilor de mai multe nuanțe, cum ar fi piersici moale și galben strălucitor, pentru un aspect vibrant. Dacă preferați aspectul clasic al unei mese din lemn, alegeți scaune de sufragerie tapițate în nuanțe de piersici cu perdele de nuanțe asortate.
Idei pentru baie
• Pereții de piersică din baia dvs. se vor combina excelent cu corpurile aurii, pentru un aspect cu adevărat luxos. De asemenea, puteți asocia această nuanță cu accente florale pentru un aspect proaspăt, feminin. Dacă ultra girly nu este aspectul pe care îl urmăriți, accentuați nuanța perfectă de piersică cu gri, alb sau maro moale. Rețineți că nici piersică nu trebuie să fie culoarea principală, însă funcționează bine pe post de culoare de accent alături de albastru pastel, verde sau tonuri neutre. Pentru interioarele moderne de baie, vopseaua de perete în culoarea piersicii se îmbină fabulos cu auriul sau cu alte accesorii metalice, pentru a da un aspect luxos întregului spațiu. Combinația de culori alb și piersică pentru perete este, de asemenea, o opțiune excelentă. Tema de culoare a piersicii pentru interiorul băii poate include și o cadă în această nuanță și gresie de aceeași culoare. Vopseaua de perete în culoarea piersicii funcționează de minune cu auriul și cu alte elemente metalice în designurile contemporane de baie pentru a oferi mediului ambiant o atmosferă bogată. O schemă de culori alb și piersică pentru pereți este, de asemenea, o alegere minunată. Adăugați plăci în tonuri de maro ciocolată juxtapunând pe o bucată de perete pentru a crea un aspect dinamic. Această combinație de culori piersică și maro aduce o notă de clasă unui mediu de baie modern.
Idei pentru hol
• Vopsind ceva în casa dvs. în culoarea piersicii – fie că este un hol, un perete de accent, un scaun sau un dulap – veți adăuga imediat căldură unei camere într-un mod total neașteptat. Veți îndrăgi felul în care arată acest perete de piersică în două tonuri, mai ales cu o ușa galbenă în fundal. Piersica se potrivește de minune cu pereții albi și cu mobilierul simplu. Împreună cu o mulțime de plante, peretele de piersică chiar va străluci.
Idei pentru exterior
• Nu trebuie să păstrați „piersica” numai înăuntru! Peach este perfect pentru casele în stil Art deco și arată, de asemenea, cu adevărat uimitor în casele în stil victorian. Când o pictați în nuanțe de piersică, casa va avea instantaneu o atmosferă relaxată, de plajă. Dacă sunteți în căutarea unui look mai clasic, asociați-o cu detalii albe sau crem. Pentru un stil inspirat de Caraibe, încercați să adăugați accente pastelate precum aqua, mentă sau albastru ocean.

Avantajele folosirii acestei nuanțe
Piersica este renumită a fi o culoare excelentă pentru comunicare, dar are și o influență puternică asupra temperamentului și calmului. Este o nuanță care te ferește de gânduri neplăcute precum tristețea și regretul, deoarece ne împiedică să le simțim. Această culoare ne readuce la sentimente mai bune chiar și în cele mai întunecate circumstanțe. Folosiți zilnic beneficiile remarcabile și stimulatoare ale culorii piersicii pentru a vă îmbunătăți starea de spirit. De exemplu, doar schimbând tonul de culoare al unei imagini în piersică, îi puteți infuza o calitate de vis calmă.
• Se împerechează perfect cu griul. Griul (ca de exemplu gri-ardezie sau gri-cenușă) este o nuanță interioară populară, dar uneori o schemă de gri și alb are nevoie de ceva pentru a o aduce la viață. Iar aici intră în acțiune piersica. Un partener natural al tonurilor de gri deschis, poate adăuga căldură și interes unui interior monocrom.
• Înmoaie un design geometric. Micile bucăți de piersică din tapetul grafic ridică cu adevărat aspectul, în timp ce pernele și vaza în aceeași nuanță adaugă un strat suplimentar de culoare pentru a ancora lucrurile.
• Este din punct de vedere vizual foarte aproape de nuanța cuprului. Dacă priviți cuprul mai degrabă ca pe o culoare decât ca pe un metal, este aproape de tonul piersicii. Accesoriile din piersică și cupru funcționează bine împreună. Scaunul moale de piersică evocă pandantivele de cupru, creând un duo plăcut de accente calde.
• Încălzește instantaneu o cameră. O nuanță foarte deschisă de piersică poate încălzi un spațiu răcoros fără a-l domina. Dacă aveți o cameră mică, întunecată sau orientată spre nord, introducerea unui strat de vopsea de piersică pe pereți ar putea aduce încăperea la viață și poate adăuga un indiciu de soare pe tot parcursul anului.
Lemnăria vopsită în gri și plinta creează o senzație mai contemporană, ocolind cu grijă orice referință din anii ’80.
• Creează un „cocon” moale de culoare. Folosirea piersicii în dormitor este îndrăzneață, dar dacă vă place să intrați direct în tendințele interioarelor, acestea ar putea ține de tonul său. Piersica moale poate fi folosită pe jumătatea superioară a pereților și pe tavan, dând acel efect de cocon cald și moale de culoare, perfect pentru odihnă. Vopsirea în alb a jumătății inferioare a pereților și adăugarea de lucrări de artă și accesorii grafice alb-negru face ca încăperea să se simtă clară și contemporană.
• Este o alegere distractivă pentru dormitorul unui copil. Un tapet cu flori de piersic face o declarație plină de culoare în camera unui copil. Asociat cu albastru pal – opusul său pe roata de culori – va fi perceput ca extrem de curat și proaspăt. Modelul floral supradimensionat și mobilierul îndrăzneț, păstrează un aspect mai degrabă proaspăt decât agitat.
• Este o alternativă la rozul prea dulce. Dacă sunteți în căutarea unei nuanțe mai mature decât rozul dulce, dar doriți același succes cu un pastel, culoarea piersicii ar putea fi o alternativă bună. Folosită cu accente de alb, negru și auriu, adaugă o culoare moale care emană lux și căldură. În plus, se asociază excelent cu auriul – o altă tendință din anii ’80 care a revenit în ultimul timp.
• Se amestecă bine cu alte nuanțe de sorbet. Peach este un „jucător de echipă” cu multe alte culori. Funcționează deosebit de bine cu alte nuanțe de sorbet, cum ar fi verdele mentă și albastrul ouă de rață; orice în același ton se va combina excelent. În orice cameră luminoasă și însorită, pernele canapelei de culoare piersicii își joacă în liniște rolul în crearea unei palete pastelate moale, calme și relaxante.
• Este nuanță romantică prin excelență. Există ceva deosebit în tonul cald al piersicii, perfect pentru a crea o dispoziție de vis și romantică. Combinată cu draperii grele de damasc, un scaun din lemn sculptat și o podea închisă la culoare, creează un design sofisticat, moale, elegant și bogat.

Prin urmare, culoarea piersicii este o nuanță blândă, dar veselă, care poate adăuga un strop de lumină și pozitivitate zonei de locuit, artei sau chiar articolelor de îmbrăcăminte. Este considerată o nuanță foarte feminină, deoarece este atât plină de viață, dar calmă, pură și primitoare. Nuanțe de piersică pot fi adăugate în multe locuri din casă, oferind spațiului dvs. dragoste, liniște și pace. Este culoarea perfectă pentru dormitor, deoarece puteți adormi cu ușurință în nuanțele sale reconfortante și blânde. Bucurați-vă de această culoare veselă adăugând-o în designul dvs. interior și nu uitați să aveți o zi plină de „piersici”!

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.pantone.com/color-of-the-year/2024/
https://time.com/6343525/pantone-color-of-the-year-2024/
https://edition.cnn.com/style/pantone-color-of-the-year-2024-peach-fuzz/index.html

pantone selects ‘peach fuzz’ as color of the year 2024


https://www.adobe.com/creativecloud/design/hub/guides/warm-and-bright-peach.html
https://www.magicbricks.com/blog/peach-color-bedroom/116723.html
https://www.homify.com.my/ideabooks/7853659/10-modern-ideas-to-use-the-colour-peach-in-your-decor
https://housing.com/news/peach-colour-for-home-decor/