Summitul de iarnă UE, marcat de decizia de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova (președintele României)

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Președintele Klaus Iohannis afirmă că summitul de iarnă al Uniunii Europene, care s-a încheiat vineri la Bruxelles, rămâne marcat de decizia istorică de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. El a încurajat guvernul de la Chișinău să accelereze și mai mult reformele pentru integrarea în Uniune. În privința Ucrainei, președintele Comisiei Europene a spus că a fost o promisiune respectată și o investiție în stabilitate și securitate. Liderii europeni au discutat vineri și despre războiul dintre Israel și Hamas, iar Ursula von der Leyen a vorbit despre situația din Gaza, după cum transmite corespondentul RRA Bogdan Isopescu.
Reporter: Președintele Comisiei condamnă continuarea ostilităților de ambele părți și înmulțirea victimelor în rândul civililor palestinieni, atât în Gaza, cât și în Cisiordania. Ea anunță încă cinci zboruri cu ajutoare umanitare.
Ursula von der Leyen: Până acum, Uniunea Europeană a livrat 28 de zboruri umanitare, care au dus 1.200 de tone de ajutoare către Gaza, și plănuim încă cinci zboruri până la sfârșitul anului.
Reporter: Pe fond, liderii europeni spun că pacea nu va fi atinsă până când nu va fi instituită soluția celor două state, Israel și Palestina, iar, până să ajungă acolo, Uniunea Europeană cere ca palestinienii să nu fie forțați să-și părăsească teritoriile și respinge ideea unei prezențe militare israeliene pentru securitate în Gaza./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (16 decembrie)