Abolirea sclaviei în SUA, odată cu adoptarea celui de-al 13-lea Amendament al Constituției

Introducere

Acum 158 de ani, la 18 decembrie 1865,  în Statele Unite ale Americii a fost abolită sclavia, odată cu intrarea în vigoare a celui de-al 13-lea amendament al Constituţiei.

Context

 

În noiembrie 1860, Abraham Lincoln a fost ales ca președinte șii  asta a presupus și  secesiunea a șapte state sudiste și formarea Statelor Confederate ale Americii. La scurt timp după învestirea sa, în 1861, a început Războiul Civil. Alte patru state sudiste s-au alăturat Confederației, în timp ce patru state de frontieră din sudul superior au rămas în Uniune.  Lincoln, deși personal nu era de acord cu sclavia, a răspuns cu prudență la apelul aboliționiștilor pentru emanciparea tuturor americanilor înrobiți după izbucnirea Războiului Civil. Pe măsură ce războiul se prelungea, guvernul federal dominat de republicani a început să realizeze avantajele strategice ale emancipării. Eliberarea sclavilor ar fi slăbit Confederația prin privarea acesteia de o mare parte din forța sa de muncă, forță care, la rândul ei, ar fi întărit Uniunea. Având în vedere că 11 state sudiste au făcut secesiune din Uniune, existau puțini congresmeni pro-sclavie care să stea în calea unei astfel de acțiuni.

În 1862, Congresul a anulat legile privind sclavii fugari, a interzis sclavia în teritoriile americane și l-a autorizat pe Lincoln să angajeze în armată persoane care fuseseră sclave. În urma victoriei majore a Uniunii în Bătălia de la Antietam din septembrie, Lincoln a lansat un avertisment cu privire la intenția sa de a emite o proclamație de emancipare pentru toate statele încă în rebeliune în ziua de Anul Nou. Măsura a fost în mare măsură simbolică, deoarece a eliberat doar persoanele înrobite din zonele aflate în afara controlului Uniunii, dar a schimbat conflictul dintr-un război pentru reunificarea statelor într-un război ale cărui obiective includeau distrugerea sclaviei. Lincoln credea că un amendament constituțional era necesar pentru a asigura sfârșitul sclaviei.
În 1864, Congresul a dezbătut mai multe propuneri.Unii au insistat că e nevoie de prevederi care să împiedice discriminarea negrilor, dar Comisia Judiciară a Senatului avut cuvântul final. Acesta a împrumutat din Ordonanța de Nord-Vest din 1787, când sclavia a fost interzisă în zona de la nord de râul Ohio. Senatul a adoptat amendamentul în aprilie 1864.

 O victorie republicană în alegerile prezidențiale din 1864 ar fi garantat succesul amendamentului. Platforma republicană cerea „distrugerea totală și completă” a sclaviei, în timp ce democrații favorizau restaurarea drepturilor statelor, care ar fi inclus cel puțin posibilitatea ca statele să mențină sclavia. Victoria zdrobitoare a lui Lincoln a pus în mișcare evenimentele care au dus la ratificarea amendamentului. Camera a adoptat măsura în ianuarie 1865 și a fost trimisă statelor pentru ratificare. Când Georgia a ratificat-o la 6 decembrie 1865, instituția sclaviei a încetat efectiv să mai existe în Statele Unite.

 Bibliografie

https://www.archives.gov/milestone-documents/13th-amendment

https://education.nationalgeographic.org/resource/slavery-abolished/

https://www.history.com/topics/black-history/slavery

https://www.archivesfoundation.org/newsletter/the-long-road-to-abolition/

RADOR – Alexandru Balaci