21 decembrie 1989, ziua în care Revoluţia a izbucnit la Bucureşti

Realizator: Ciprian Sasu – 21 decembrie 1989 este considerată ziua în care Revoluţia a izbucnit la Bucureşti. Conducerea de atunci a ţării decide să organizeze un mare miting în capitală pentru a condamna manifestaţiile de la Timişoara, devenit, deja, primul oraş liber de comunism. Discursul fostului dictator Nicolae Ceauşescu, plin de promisiuni şi în care erau evocate realizările comunismului, este întrerupt de huiduieli ale participanţilor. Mitingul, transmis la radio şi televiziune, se termină mai devreme, iar oamenii se întorc acasă şi povestesc cele întâmplate. Seara, grupuri de demonstranţi se adună în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii, unde ridică o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie. Forţele de ordine primesc ordinul să „cureţe zona”. În cursul nopţii, se trage asupra demonstranţilor, fiind înregistraţi morţi şi răniţi. De asemenea, numeroşi manifestanţi sunt arestaţi şi duşi la închisoarea Jilava, din apropierea Bucureştiului. În acest timp, la Timişoara aveau loc manifestaţii pentru a şasea zi consecutiv. Muncitorii au părăsit lucrul şi s-au îndreptat spre Piaţa Operei, unde s-au adunat zeci de mii de oameni. Evenimentele de atunci au fost comemorate şi ieri, când timişorenii i-au omagiat pe cei care au luptat pentru libertate în decembrie 1989. Corespondentul RRA Alina Bujancă transmite.
Reporter: Unii nu știu sau au uitat că, în urmă cu 34 de ani, după protestele declanșate în 16 decembrie, urmate de replica sângeroasă a forțelor de represiune ale regimului comunist, într-o acțiune de solidaritate fără precedent, timișorenii au întors roata istoriei. Muncitorii de pe platformele industriale au intrat în grevă, s-au încolonat și au mărșăluit până în Piața Victoriei, unde li s-au alăturat zeci de mii de oameni. Armata s-a retras în cazărmi, s-a constituit Frontul Democratic Român, prima platformă politică în ilegalitate, iar liderii manifestanților au citit revendicările transmise autorităților. Pentru a marca această zi, mai mulți revoluționari s-au reunit în balconul Operei, unde au depănat amintiri.
Ce era în sufletul dvs. atunci?
-: Era o bucurie și o frică. Că cu câteva zile s-au împușcat oamenii, erau decedați, dispăruți în Timișoara, că noi o săptămână am fost în război.
-: Oamenii au cerut jos comunismul, unitate – azi în Timișoara, mâine în toată țara. De la noi a plecat. Norocul nostru a fost că Bucureștiul a reacționat și el și, datorită acestui fapt, Timișoara nu a dispărut de pe suprafața pământului.
Reporter: Cum vedeți acum, după 34 de ani, ceea ce s-a întâmplat?
-: Trist, pentru că noi am avut niște idealuri, nu s-au realizat. Păcat pentru acest popor./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 21 decembrie)