Robert Fico intenționează să desființeze instituția pentru sprijinirea minorităților naţionale

Perioada Crăciunului nu trece fără activitate pentru comunitatea maghiară din Slovacia, deoarece, pe lângă sărbătoare, politicienii, personalitățile publice și artiștii maghiari sunt preocupați de salvarea instituției care sprijină minoritățile naţionale. Ei protestează prin strângerea de semnături împotriva demersului planificat de Guvernul Fico, care ar desfiinţa Fondul Cultural Minoritar.
La jumătatea lunii decembrie a fost făcut public calendarul legislativ al Guvernului Fico, în baza căruia instituția culturală minoritară, Fondul Cultural Minoritar, înființată în 2017, ar urma să fie desființată. Cabinetul intenţionează să creeze o instituție culturală cuprinzătoare, Fondul de Sprijin pentru Cultură, prin fuziunea Fondului pentru Arte și a Fondului Cultural Minoritar. Reprezentanții coaliției guvernamentale tripartite formată din Smer, Hlas și SNS au semnalat în repetate rânduri că au în vedere modificarea sistemului de subvenții culturale și consolidarea competențelor ministerului de resort. În materialul depus spre consultare interministerială se precizează că scopul noului fond va fi sprijinirea limbii de stat, a literaturii slovace, a moștenirii culturale și a culturii minoritare. Modificarea ar putea intra în vigoare încă din prima jumătate a anului viitor.
Membrii comunității maghiare din Slovacia protestează ferm împotriva implementării planului. Au fost lansate chiar două acţiuni de colectare de semnături pentru exprimarea dezacordului față de transformarea planificată, ceea ce ar însemna un pas înapoi în domeniul drepturilor minorităților. La scurt timp după ce planul a fost făcut public, politicienii asociați cu partidul Híd, care au inițiat crearea fondului pentru minorități – Konrád Rigó, fost secretar de stat pentru cultură, Ábel Ravasz, fost comisar guvernamental pentru problemele romilor, și László Bukovszky, comisar guvernamental pentru minorități – au lansat o acţiune de colectare de semnături pentru a salva instituția.
Iniţiatorii petiţiei au subliniat: Fondul Cultural pentru Minorităţi este esențial din punctul de vedere al statutului juridic al minoritaților naționale, iar încetarea sau fuziunea sa cu o altă instituţie ar reprezenta un pas înapoi din punctul de vedere al drepturilor omului. Potrivit lui Konrád Rigó, ei doresc să realizeze prin acest demers ca Ministerul Culturii să câștige mai multă influență asupra distribuirii subvențiilor.
Până acum, aproape două mii de persoane au semnat inițiativa de protest. Printre alții, Lajos Ódor, premierul fostului guvern, personalități culturale maghiare din Slovacia, personalități publice slovace și membri ai minorităților naționale. Câteva zile mai târziu, și Alianţa Maghiară a început strângerea de semnături. Potrivit vicepreședintelui partidului, Örs Orosz, este important ca tot mai mulți să-și exprime nemulțumirea. Printre inițiatori se numără politicieni, lideri ai instituțiilor culturale și artiști. „Aceasta este o chestiune în legătură cu care toată lumea trebuie să vorbească din toate direcțiile”, a declarat Orosz pentru portalul slovac de știri Paraméter. Potrivit politicianului, dacă Guvernul lui Robert Fico dorește cu adevărat să desființeze instituția, va fi nevoie de un efort mai mare decât strângerea de semnături. „Cred că Alianţa Maghiară este singura entitate care poate face acest lucru”, a adăugat vicepreședintele partidului. Protestatarii se pot alătura în continuare ambelor inițiative. Prima strângere de semnături se va încheia pe 2 ianuarie, iar a doua pe 4 ianuarie./rganciu/schelaru
https://infostart.hu/tudositoink/2023/12/27/robert-fico-megszuntetne-a-kisebbsegeket-tamogato-intezmenyt-peticio-indul