Facturarea electronică va deveni obligatorie de la 1 ianuarie pentru toate tranzacțiile între firme

Facturarea electronică va deveni obligatorie de la 1 ianuarie pentru toate tranzacțiile între firme.

Sistemul are capacitatea de a prelucra zeci de milioane de facturi pe zi și va reduce frauda, în special în privința TVA, a spus ministrul de finanțe, Marcel Boloș, la o conferință de presă. El a precizat care sunt sancțiunile pentru persoanele ce vor refuza să folosească modulul e-Factura.

Marcel Boloş: Poți să emiți până la data de 30 iunie factura în sistemul vechi, dar obligatoriu este raportarea. Emiterea facturii în sistemul electronic este opțională. Neraportarea, atenție, în perioada de mers în paralel cu cele două sisteme înseamnă de la 1 aprilie amendă pentru mari contribuabili între 5.000 de lei și 10.000 de lei, pentru mijlocii, între 2.500 de lei și 5.000 de lei, pentru contribuabilii mici între 1.000 lei și 2.500 de lei. În perioada 1 ianuarie – 1 aprilie este fără amendă. După data de 1 iulie, obligatoriu pentru toată lumea utilizarea modulului e-Factura.

Realizator: Ministrul Boloș a mai anunţat că, în decembrie, Direcția Generală ANAF pentru mari contribuabili a adus la bugetul statului o sumă record de 16 miliarde de lei. De altfel, această lună a fost una de excepție și în ceea ce privește veniturile din fonduri europene, care au depășit 13 miliarde de lei./RADOR RADIO ROMÂNIA//aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 decembrie