e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie

„Radiojurnal” – Realizator: Cătălin Gomboș – Facturarea electronică va deveni obligatorie de la 1 ianuarie pentru toate tranzacțiile între firme. Sistemul are capacitatea de a prelucra zeci de milioane de facturi pe zi și va reduce frauda fiscală, în special în privinţa TVA, a spus ministrul finanțelor, Marcel Boloș, într-o conferință de presă. El a vorbit și despre sancțiunile pe care le riscă persoanele care refuză să folosească modulul e-Factura.
Marcel Boloș: Poți să emiți până la data de 30 iunie factura în sistemul vechi, dar obligatoriu este raportarea, emiterea facturii în sistemul electronic; este opțională neraportarea, atenție. În perioada de mers în paralel cu cele două sisteme înseamnă de la 1 aprilie amendă pentru marii contribuabili – între 5.000 lei și 10.000 lei, pentru mijlocii – între 2.500 lei și 5.000 lei, pentru contribuabilii mici – între 1.000 lei-2.500 lei. În perioada 1 ianuarie – 1 aprilie este fără amendă. După data de 1 iulie, obligatoriu pentru toată lumea utilizarea modulului e-Factura.
Realizator: Marcel Boloş a mai spus că, în luna care tocmai se încheie, Direcția Generală ANAF pentru Mari Contribuabili a adus la bugetul statului o sumă-record de 16 miliarde de lei. De altfel, luna decembrie a fost una de excepție și în ceea ce privește veniturile din fonduri europene, care au depășit 13 miliarde de lei./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (31 decembrie)