Omul Anului 2023 la Radio România Internaţional

Radio România Internaţional, postul pentru străinătate al Radio România, a continuat tradiţionala anchetă de opinie printre ascultători şi utilizatorii de Internet şi reţele sociale pentru a decide care dintre personalităţile prezentului şi-a pus amprenta cel mai mult în 2023, în sens pozitiv, asupra lumii.

“Omul Anului 2023 la RRI” a fost desemnat Antonio Guterres, Secretarul General ONU. Christer Brunström, din Suedia, explica astfel alegerea: “Este foarte greu să găsești o persoană care a contribuit cu adevărat la crearea unei lumi mai bune în anul 2023. Majoritatea oamenilor care au dominat știrile au făcut exact invers. Cu toate acestea, după o analiză atentă, îl propun pe Antonio Guterres, Secretarul General al Națiunilor Unite. El a fost o voce puternică care a cerut încetarea conflictelor armate și a războaielor de agresiune, subliniind totodată nevoia de a aborda schimbările climatice. Din păcate, se pare că majoritatea liderilor mondiali nu-l ascultă”.

(Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)

Iar Malik Momin Raza Khokhar, din Pakistan, argumenta: “Angajamentul său față de diplomație și cooperare internațională a lăsat o amprentă de neșters pe scena mondială, făcându-l un simbol al speranței și progresului în căutarea armoniei globale.”

Gutteres a fost urmat, în preferinţele ascultătorilor şi utilizatorilor RRI, de Papa Francisc şi de laureata Nobel pentru Pace, activista iraniană pentru drepturile omului Narges Mohammadi.

Au mai fost nominalizaţi jurnaliştii din întreaga lume care se opun războiului, în special în Ucraina și Gaza, și care continuă să transmită informații corecte, riscându-și viața, poporul palestinian şi victimele războiului din Fâşia Gaza. Printre lideri propuşi pentru “Omul Anului 2023 la RRI” s-au mai aflat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, preşendinta Taiwanului, Tsai Ing-Wen, premierul israelian Benjamin Netanyahu, primarul Timişoarei, Capitală Europeană a Culturii 2023, Dominic Fritz.

Au mai fost propuşi “Omul Anului 2023”, între alţii, cantautoarea şi activista socială americană Taylor Swift şi Hosai Ahmadzai, prezentatoare TV din Afganistan.

Eugen Cojocariu, Radio România Internaţional

RADOR – 1 ianuarie