A murit legendarul fost șef al Mossadului, Zvi Zamir

Zvi Zamir, unul dintre cei mai celebri lideri ai Mossadului, a murit marți, la vârsta de 98 de ani, a informat Biroul de presă al premierului Benjamin Netanyahu printr-un mesaj de condoleanțe, în care a remarcat că sub conducerea sa, în anii 1968-1974, „Mossadul a desfășurat operațiuni îndrăznețe, pentru a colecta informații secrete și pentru a dejuca atentat”.
Printre acestea, „operațiunile întreprinse în întreaga lume împotriva organizației palestiniene «Septembrie Negru», responsabilă de uciderea sportivilor israelieni la München” în timpul Jocurilor Olimpice din 1972. Biroul lui Netanyahu a reamintit, de asemenea, contribuția foarte importantă a lui Zamir atunci când, în iminența războiului de Yom Kippur (1973), a reușit să obțină avertismente esențiale de la informatorul său, numit în cod „Îngerul”: omul de afaceri egiptean Ashraf Marwan, care activa în cercul președintelui Anwar Sadat.
”Sub conducerea lui Zamir, Mossadul a suferit schimbări profunde, care se resimt și astăzi”, afirmă biroul de presă al premierului Netanyahu./oavram/dstanesc

(www.ansa.it – 2 ianuarie)