Pola Negri, legendă de Hollywood a filmului mut

Context

În 3 ianuarie 1897 se năștea cea care avea să devină actriţa de film Pola Negri, divă a filmului mut, prima actriţă europeană care devine star hollywoodian, datorită regizorului Ernst Lubitsch. Pola Negri, pe numele său real Apolonia Chalupec, a văzut lumina zilei în orașul Lipno, aflat pe atunci în Imperiul Rus (astăzi  în Polonia). Era singurul copil supraviețuitor din cei trei ai polonezei Eleonora  Kiełczewska. Mama ei provenea din nobilimea sărăcită, familia maternă pierzându-și averea după ce îl sprijinise pe Napoleon Bonaparte. Tatăl Polei, Juraj Chalupec, era slovac, născut în Nesluša, de meserie tinichigiu. După ce bărbatul a fost arestat de autoritățile ruse pentru activități revoluționare și apoi trimis în Siberia, fetița și mama ei s-au mutat la Varșovia, unde au trăit în sărăcie, din salariul de bucătăreasă al Eleonorei.

Viața și Opera

Apolonia a fost acceptată la Academia Imperială de Balet din Varșovia, iar primul spectacol în care a apărut a fost ”Lacul lebedelor”, urmat de rolul principal în baletul Coppélia. S-a îmbolnăvit însă de tuberculoză și a fost trimisă la un sanatoriu din Zakopane, pentru a se recupera, iar în timpul convalescenței și-a ales pseudonimul Pola Negri.Cu un caracter puternic și dorința arzătoare de a deveni celebră, imediat după recuperare s-a întors la cursurile Academiei din Varșovia, dar a urmat și cursuri private cu renumita actriță și profesoară poloneză ( Honorata Leszczyńska) și a debutat într-un mic teatru din Varșovia pe 2 octombrie 1912.

 Anul următor a apărut în primul ei film, a colaborat cu diverse teatre din oraș, iar până la sfârșitul Primului Război Mondial, s-a impus ca o actriță extrem de populară. Au urmat alte roluri în filme realizate la Varșovia, printre care „Bestia”, lansat în SUA sub numele „Dansatoarea poloneză”, „Room No. 13”, „Ultimul său gest”, „Studenții” și „Soția”. După activitatea ei din Europa, a jucat în primul film din SUA intitulat „Bella Donna”. S-a încadrat în tipologia vampei din filmul mut. Din 1923 până în 1928 a jucat în douăzeci de filme pentru studioul Paramount.

A devenit rapid una dintre cele mai populare actrițe de la Hollywood și, cu siguranță, cea mai bogată femeie din industria cinematografică de la acea vreme. Locuia într-un conac din Los Angeles, asemănător ca mărime și ca stil cu Casa Albă și dicta tendințele modei feminine, unele dintre obiceiurile lansate de ea fiind la modă și astăzi, de exemplu pedichiura cu ojă de culoare roșie, cizmele de blană și turbanele care au înlocuit pălăriile în preferințele doamnelor. Primele două filme realizate la Paramount au fost “Bella Donna”, din 1923, și „The Cheat”, ambele regizate de George Fitzmaurice. Inițial, producătorii au folosit-o pe Pola Negri în roluri de femme fatale misterioasă, dar curând actrița a devenit îngrijorată de faptul că îi este exploatată greșit cariera și imaginea și a aranjat cu fostul ei regizor, Ernst Lubitsch, să o distribuie în filmul “Paradisul interzis”, realizat în 1924, care a fost foarte apreciat de critici. A fost ultima dată când cei doi au lucrat împreună.În 1926, actrița a jucat în “The Crown of Lies” și “Good and Naughty”, dar filmele ei ulterioare nu au avut un mare success.

În 1928, Negri câștiga 10.000 de dolari pe săptămână, dar după ultimul film pe care l-a realizat pentru Paramount Pictures, “Femeia din Moscova”.  “The Way of Lost Souls”, peliculă lansată în 1929, a fost ultimul film mut al actriței. S-a întors la Hollywood în 1931 pentru a începe filmările pentru primul ei film cu sunet, “A Woman Commands”, în 1932.

A revenit în Germania, unde a fost distribuită în filmul “Mazurka” din 1935, care a devenit unul dintre filmele preferate ale lui Adolf Hitler, fapt care, în 1937, a dat naștere unui zvon care spunea că ar fi avut o aventură cu dictatorul nazist. Actrița a dat în judecată revista franceză “Pour  Vous”, cea care a publicat presupusa informație calomnioasă și a câștigat. După succesul filmului “Mazurka”, UFA, fostul studio cu care colaborase la începutul carierei ei, care era acum controlat de Joseph Goebbels, i-a oferit un nou contract, fiind distribuită în cinci filme: “Moscova-Shanghai”, “Madame Bovary” și „Tango Notturno”, în 1937, “Minciuna secretă”, în 1938 și “Noaptea deciziei”, în 1938.În 1964 a mai acceptat un rol, cel al excentricei colecționare de bijuterii din filmul Walt Disney „The Moon-Spinners”, filmat la Londra pe parcursul a două săptămâni. În această perioadă a făcut senzație apărând în fața presei londoneze adunate în fața hotelului ei în compania unui ghepard pe care îl ținea într-o lesă de oțel. În același an a primit un premiu onorific din partea industriei cinematografice germane pentru activitatea sa, iar în 1970 și-a publicat autobiografia, “Memoirs of a Star”.

Nici viața personală nu a fost liniștită. A avut mai multe idile la Hollywood, dar cele mai cunoscute au fost cea cu Charlie Chaplin și, mai ales, cea cu Rudoph Valentino. La moartea acestuia, în 1926, se povestește că a leșinat de durere. S-a căsătorit cu bărbați pe care nu i-a iubit: Count Eugene Damski, din 1918 până în 1922, un polonez; cu Prince Serge Mdivani, un rus, din 1926 până în 1931. Nu a avut copii. A fost acuzată că ar fi avut o legătură cu Adolf Hitler cât a fost în Europa, dar ea a negat. La întoarcerea în America joacă, în 1940, în „Hi Diddle, Diddle”. Prietenă bună cu Margaret West, a fost invitată de aceasta în San Antonio. În 1951, devine cetățean american. Negri a rămas prietenă cu West până în 1963, când aceasta a murit. În memoriile sale din 1970, Negri a mărturisit că ele nu au fost iubite.  În 1963, primește un rol în „The Moospinners”. Și-a petrecut ultimii ani la San Antonio, într-un cerc de prieteni. A primit o stea pentru film, situată în partea de nord, aria 6900, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

Actrița a murit pe 1 august 1987, la vârsta de 90 de ani, la spitalul din San Antonio, din cauza unei pneumonii, fiind înmormântată în cimitirul Golgota din East Los Angeles, alături de mama ei, Eleonora.

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie

 

Calendar Rador

https://m.cinemagia.ro/actori/pola-negri-237015/biografie/

https://www.imdb.com/name/nm0624470/bio/