Louis Braille – Inventatorul unui sistem de citire pentru nevăzători

Context

Pe data de 4 ianuarie 1809, în Coupvray, lângă Paris, s-a născut Louis Braille și a trecut la cele veșnice pe data de 6 ianuarie 1852, la Paris. El a rămas cunoscut pentru îmbunătățirea unui sistem de citire pentru nevăzători.

Viața lui Braille

Louis Braille a orbit încă de la vârsta de trei ani, în urma unui accident rezultat în timp ce se juca cu ustensilele tatălui. În urma acestui incident, Braille și-a pierdut vederea la ochiul drept, inițial. În urma unor investigații medicale, Braille a fost diagnosticat cu o boală rară, autoimună, care i-a afectat definitiv vederea. Cu toate acestea, vederea nu l-a împiedicat pe Braille să devină un pianist cunoscut în epocă. Înainte de a pleca la o bursă de studii, el s-a dus în 1819, la Institutul Național pentru nevăzători, unde a și devenit profesor din 1826.
La vârsta de 15 ani, Louis devine maistru în cadrul atelierelor din școală și ulterior devine pedagog. În anul 1833, pedagogii din Franța au fost numiți profesori iar Louis Braille a ajuns să predea istorie, gramatică, geografie, aritmentică, algebră, pian și violoncel. Braille a devenit interesat de un sistem de scriere inventat de Charles Barbier. Sistemul de scriere a lui Barbier presupunea mesaje codate în cerculețe, denumite „scriere nocturnă” care corespundeau sunetelor fonetice, imprimate pe cartonașe. Încă de la vârsta de 15 ani, Braille a dezvoltat un sistem alternativ, adaptat la nevoile sale, care presupunea într-un cod de de șase cercuri diferite, construite precum portativele. După ce a preluat sistemul „scrierii nocturne”, Braille s-a concentrat pe simplificarea lui.
El și-a publicat tratatul pentru nevăzători în 1829 iar în 1837 au urmat următoarele trei volume. În ultimii ani de viață, Braille s-a îmbolnăvit de tuberculoză. La 100 de ani după moartea lui Braille, trupul lui a fost mutat la Paris, în Panthéon.

Bibliografie

https://clinicaoftaprof.ro/braille/
https://www.britannica.com/biography/Louis-Braille
https://www.icoe.org/news/story-louis-braille-inventor-braille-code

 

RADOR – Alexandru Balaci