Secretarul de stat american, Antony Blinken, face un turneu în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american, Antony Blinken, este în Iordania, înainte de a ajunge peste două zile în Israel, în cadrul noului său turneu în Orientul Mijlociu, menit să prevină o escaladare a conflictului.

Războiul din Gaza a intrat de astăzi în a patra lună, iar armata israeliană susţine că a reuşit să distrugă structura de comandă Hamas din nordul Fâşiei Gaza. Are detalii Costin Grigore.

Reporter: Una dintre preocupări este graniţa dintre Israel şi Liban şi trebuie depuse toate eforturile pentru a evita o extindere a luptelor, a spus înaltul responsabil american în Grecia, înainte de a ajunge la Amman.

După Iordania, Blinken se va deplasa în Qatar, care a jucat un rol de mediator în armistiţiul dintre Israel şi Hamas de la sfârşitul lunii noiembrie. Mâine, secretarul de stat american va ajunge în Arabia Saudită şi apoi în Israel, unde, după cum a spus, se aşteaptă să aibă discuţii care nu vor fi „uşoare”. Statele Unite, principalul susţinător politic şi militar al Israelului, insistă acum pe sporirea ajutorul umanitar pentru populaţia palestiniană din Gaza şi pe eforturile de a reduce numărul victimelor civile.

Israelul a ucis peste 22.000 de persoane de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătăţii coordonat de Hamas. Teritoriul a fost devastat, iar cea mai mare parte a populaţiei de 2,3 milioane de locuitori a fost strămutată. Dar Israelul a promis că va desfiinţa organizaţia Hamas după atacurile teroriste din 7 octombrie, în care a ucis 1.140 de oameni. La trei luni de la acea zi tragică, armata israeliană a transmis că finalizat distrugerea structurii de comandă a Hamas în nordul Gaza şi că se concentrează acum pe eliminarea mişcării islamiste în sudul şi centrul Fâşiei./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 ianuarie